Könyvtárbuszokkal lehet randevúzni Pécsen

Április végén rendezik meg az első Pécsi Könyvtárbusz-találkozót. A könyvtár ezúttal nemzetközi könyvtárbuszos tapasztalatokkal rendelkező kollégákat hív közös gondolkodásra a szolgáltatás további fejlesztése és szorosabb együttműködés érdekében.

A szakmai találkozó első napján összesen 12 hazai és külföldi előadó kap lehetőséget arra, hogy bemutassa a könyvtárbuszos szolgáltatásait, a legjobban hasznosítható gyakorlatait. Horvátországból (Vinkovce), Ausztriából (Graz), Szlovéniából (Maribor, Muraszombat), Boszniából (Bihács), hazánkból pedig Nyíregyházáról és Miskolcról könyvtárbusszal együtt érkeznek a résztvevők.

A szervezők szándéka, hogy az Európa-szerte népszerű speciális szolgáltatások előnyeit minél többen megismerjék, ezért április 24-én 9.30–12.30-ig bárki számára szabadon megtekinthetőek, bejárhatóak lesznek a Tudásközpont parkolójában állomásozó járművek. Ezen a napon több iskolából érkeznek fiatalok, hogy játékos feladatok segítségével ismerhessék meg a buszokat és a szolgáltatást.

A Csorba Győző Könyvtár Baranya megyében 283 településen végez mozgókönyvtári szolgáltatást, melyből 58 településen könyvtárbusszal látja el a hatályos kulturális törvény szerinti feladatát. A 2010-ben elindított első busz mellé 2014-ben állt szolgálatba az újabb könyvtárbusz. Mindkét jármű beszerzése az Európai Unió 100 százalékos támogatásával valósult meg a kistelepüléseken élő, hátrányos helyzetű lakosok könyvtári ellátása érdekében.

Hirdetés