Korábban fizet a pécsi egyházmegye

Az eredeti megállapodásban foglalt határidőnél korábban, január 31-ig kifizeti a pécsi egyházmegye a szekszárdi önkormányzatnak a 135 millió forintos tartozását – közölte a város polgármestere a szekszárdi közgyűlés szerdai, rendkívüli ülésén.

hirdetés

Horváth István (Fidesz-KDNP) arról tájékoztatta a közgyűlést: Udvardy György pécsi katolikus megyés püspökkel szóban megegyezett arról, hogy az egyházmegye a szekszárdi, Garay téri általános iskola vételárának a fennmaradó részét és annak kamatait a hónap végéig átutalja az önkormányzatnak.

Az egyházmegye 2008-ban vásárolta meg az épületet, amelyben jelenleg a Szent József Katolikus Általános Iskolát működteti, a 300 millió forintos vételárból azonban csak 15 millió forintot fizetett ki. A fennmaradó 285 millió forint megfizetéséről 2011. augusztusban állapodtak meg a felek.

A 2011-ben vállalt 150 millió forintot határidőre átutalta az egyházmegye, amelynek az eredeti egyezség szerint 2012. június 30-ig további 135 millió forintot és a tartozás kamatait kell kifizetnie. A most elfogadott új megállapodás szerint a kamat összege 30 millió forint.

Horváth István hozzátette: a “korrekt és méltányos” megállapodás alapján február 2-án jelképesen átadják az egyházmegyének az iskola kulcsát.