A kormány 2,5 százalékos növekedést vár

J

A kormány szerint az idei 3,1 százalékos után 2016-ra 2,5 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedéssel tervezte a kormány a jövő évi költségvetést, amely a GDP arányában 2,0 százalékos hiányt irányoz elő – derül ki a törvényjavaslatból, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán adott át a Parlamentben Kövér László házelnöknek.

A makrogazdasági prognózisból kiderül, hogy a fogyasztás további élénkülésére épül a költségvetés tervezete. A kormány a háztartások vásárolt fogyasztásának 3,6 százalékos növekedésével számol 2016-ra az idén várható 2,9 százalékos és a tavalyi 1,7 százalék után. A lakosság tényleges fogyasztása árnyalattal szerényebb ütemben, 2,9 százalékkal emelkedik, a közösségi fogyasztás pedig 3,0 százalékkal mérséklődik az erre az évre várható 1,5 százalékos növekedés után.

hirdetés

A beruházások növekedése a tavalyi kiugrás (+11,7 százalék) és a várhatóan tisztes idei 5,8 százalékos növekedés után jövőre már visszaesik és 0,9 százalékkal elmarad az idei szintjétől. Ennek következtében a GDP-n belül a beruházási hányad az idei 21,5 százalékról 20,6 százalékra mérséklődik.

A háztartások vásárolt fogyasztásnak jelentős növekedésével szemben a közösségi fogyasztás és a beruházások csökkenése következtében a 2,5 százalékos GDP-növekedésből 1,6 százalékos a belföldi felhasználás növekménye.

A költségvetés benyújtott tervezete megerősítette, hogy a fogyasztói árak idei stagnálása után 2016-ra 1,6 százalékos inflációval számol a kormány. Ehhez képest – valószínűleg a közalkalmazotti életpálya modellek miatt 2,1 százalékos GDP-deflátorral számol.

A kormány számításai szerint a termékek és szolgáltatások exportja 2016-ban újra az importnál gyorsabb növekedési ütemet ér el, ezzel a külső egyensúly tovább javul és a fizetési mérleg GDP-arányos többlete 5,4-ről 5,9 százalékra emelkedik.