Kormányhatározat: korrupció nincs, a médiával semmi probléma, a civil szervezetekkel minden oké

Ahogy South Park semmire se jó rendőre, Barbrady felügyelő mondja: „Oszoljunk emberek, nincs itt semmi látnivaló.”

Mint ismert, az Európai Bizottság legutóbbi jogállami jelentése négy erősen problémás területet emelt ki Magyarország esetében:

  • Aggasztónak tartják, hogy a magyar kormány „közvetett politikai befolyást” gyakorolhat a médiára az állami reklámokkal.
  • A közigazgatás legmagasabb szintjeit „klientelizmus, kivételezés és nepotizmus” kockázata jellemzi.
  • Veszélyben van a bírói függetlenség.
  • Az új civiltörvénnyel a civil szervezeteket is politikai nyomás alá helyezi a kormány.

A jogállamisági jelentésére a magyar kormány új határozatban válaszolt. Meglepetés egy szál se, a Magyar Közlönyben hétfőn este kiadott szövegben a kormány mindent tagad.

Sőt, a dokumentum szerint a magyar jogállamisággal minden a lehető legnagyobb rendben van:

  • Korrupció nincs.
  • A médiával semmi probléma.
  • A civil szervezetekkel minden oké.

A határozat szövege szó szerint:

  • A Kormány elutasítja az Európai Bizottság megalapozatlan és politikailag motivált aggodalmait a magyarországi korrupcióellenes fellépéssel kapcsolatban. Magyarországon európai összehasonlításban is részletes antikorrupciós stratégia, hatékony bejelentővédelmi rendszer és szigorú büntetőjogi szabályok érvényesülnek.
  • A Kormány rögzíti, hogy az Európai Bizottság értékelésével ellentétben Magyarországon valódi pluralizmus érvényesül a médiában. A baloldali és liberális médiacsatornák által nagymértékben uralt nyugat-európai médiakörnyezettel ellentétben a magyar viszonyok kiegyensúlyozottabbak, mivel minden politikai nézet és irányzat eljuthat a nyilvánossághoz.
  • A Kormány megállapítja, hogy az Európai Bizottság megalapozatlan aggodalmaival szemben Magyarországon a civil társadalom sokszínűségét a mintegy hatvanezer, szabadon létrehozott és működő civil szervezet bizonyítja.

Varga Judit igazságügyminiszter a határozat megjelenésével kapcsolatban közölt Facebook-bejegyzésében brüsszelezett egy kimerítőt. Írt olyat, hogy „Nem hagyjuk szó nélkül a nemtelen brüsszeli támadásokat‼” meg olyat, hogy „soha nem látott mértékű támadás érte Magyarországot” azért, mert „nem vagyunk hajlandóak beengedni iskoláinkba és óvodáinkba az LMBTQ-lobbit”. És így tovább.

Azt már a Telex teszi hozzá, hogy a kormány előszeretettel hozza fel melegellenessé eltérített pedofiltörvényt, mintha az lenne az oka a magyar helyreállítási terv blokkolásának. Közben tény, hogy sem a jogállamisági jelentésben, sem a jogérvényesülésért felelős uniós biztos által kiemelt konkrét elvárások között nincsenek megemlítve az LMBTQ-ügyek.

A homofób pedofilörvénnyel kapcsolatban külön zajlik a csörte: ez a Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárás.