Kósa kooperatív önkormányzatokat szeretne

Kifejezetten szeretnénk, ha olyan kooperatív önkormányzatai lennének az országnak, amelyek elfogadják és képesek együttműködni a Fidesz terveivel, hiszen ez már nemcsak a Fidesz, hanem a kormány terve is – mondta Kósa Lajos, egy békési választási gyűlést megelőző sajtótájékoztatón kedden.

hirdetés

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint egyrészt pártja társadalom- és gazdaságpolitikájának a lényege, hogy több mint ötmillió ember dolgozzon Magyarországon. Másrészt pedig már aláírta Orbán Viktor miniszterelnök az unióval a következő hét esztendőről szóló megállapodást, amely szerint 3500 milliárd forint európai fejlesztési pénzt a kis- és közepes vállalkozások támogatására szeretne elkölteni a kormány, s mindkét program végrehajtáshoz szükség lesz az önkormányzatok aktív szerepére – hangzott el.

Kósa Lajos a munkahelyteremtés részleteiről szólva elmondta: 2010-ben 3,4 millióan, 2014-ben 700 ezerrel többen dolgoztak az országban, s a következő négy évben szeretnék, ha megközelítenénk az ötmillió munkavállalót. A foglalkoztatást elemezve említette, hogy a kezdetekkor még csaknem 350 ezer, közmunkaprogramban résztvevő munkavállalóval számoltak, ami azóta némileg csökkent. A programban résztvevők döntő többsége elfogadja, hogy nem szociális segélyből, hanem munkából kell élni. Ráadásul az is bebizonyosodott, hogy a közmunka abszolút előszobája annak, hogy valaki később a munkaerőpiacon is meg tudja találni a helyét.

A kis- és közepes vállalkozások támogatásával kapcsolatban azt emelte ki, hogy az önkormányzatoknak aktív szerepet kell játszaniuk abban, hogy a kormány kiket támogasson. “Olyanokat kell támogatni, akik megbízható helyi munkáltatók, adófizetők, van piacuk, s ha megkapják a támogatást, akkor annak segítségével még 15-20 évig tudják a tevékenységüket folytatni” – szögezte le.

A politikus a sajtótájékoztatón köszöntötte Rácz Attilát, aki Békés városában a Fidesz színeiben indul a polgármesteri székért.