Kósa: meg kell oldani az önkormányzati hitelek problémáját

Kósa Lajos szerint a kormánynak januárig megoldást kell találnia az önkormányzatok hitelállományára, mert különben a rendszer “működőképességében megbicsaklik” – a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere az m1 Az este című pénteki műsorában a megyei önkormányzatok konszolidációjához hasonló nagyságrendű lépést tartott szükségesnek.

hirdetés

Kósa Lajos véleményét azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Szekeres Antal, a Megyei Jogú Városok Szövetsége Jegyzői Kollégiumának elnöke, Debrecen jegyzője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az államnak a visszavett feladatokkal együtt szerepet kellene vállalnia azoknak az önkormányzati hiteleknek a visszatörlesztésében is, amelyek ezen feladatellátásokhoz kapcsolódtak.


Debrecen polgármestere hangsúlyozta: januárig a kormánynak ezt meg kell oldania, mert különben a rendszer “működőképességében megbicsaklik”, az önkormányzati átalakítás pedig csak felemás lesz. Addig még van idő és most még a költségvetés nyitott – jegyezte meg a politikus, aki az interjúban 1200 milliárd forintos önkormányzati adósságállományról beszélt.
Kósa Lajos emlékeztetett arra, hogy a megyei önkormányzatokat teljes egészében konszolidálta a kormány, igaz, hogy a teljes megyei működést is átalakította.
“Szerintünk itt is valami hasonló nagyságrendű lépésre lenne szükség, és ha ezt a kormány meglépi, akkor el tudjuk mondani, hogy az államháztartás egy nagyon fontos alrendszerét rendbe tettük” – mondta.