Kossuth-díjasok a Pécsi Galériában!

Együtt állítják ki két Kossuth-díjas képzőművész válogatott alkotásait Pécsen: Konok Tamás festményei, valamint 2010-ben elhunyt felesége, Hetey Katalin szobrai péntektől láthatóak a Zsolnay Kulturális Negyedben.

hirdetés

A Pécsi Nagygalériában 17 órakor nyíló tárlat 65 akril festmény és 57 szobor, acélszerkezet “párbeszéde”. A szervezők szerint a június 30-ig nyitva tartó kiállításon az érdeklődők számára különleges élményt nyújthat annak felfedezése, hogy a hosszú és eredményes pályát befutó, nemzetközileg is ismert alkotók milyen precizitással, technikai tárházak sokszínűségével oldották meg feladataikat, kutatva tér és sík, a mozgás és nyugalom, valamint idő és tér problematikáját.

Konok Tamás, a geometrikus avantgárd és Hetey Katalin, a geometrikus szobrászat jeles képviselője már korábban is állított ki együtt, a mostanihoz hasonlóan érdekes párhuzamban megjelenítve a festészet és a szobrászat jellegzetességeit, egyéni ízzel, belső tartalommal úgy, hogy közben autonóm személyiségek maradtak.

Konok Tamás a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón az MTI-nek azt mondta, a Pécsi Nagygaléria termei lehetőséget adtak arra, hogy kizárólag a pályája későbbi szakaszában készült nagy munkáival mutatkozzon be a pécsi közönség előtt. Megjegyezte, van olyan akril képe, amely tíz méter hosszú. Az akrilt olyan anyagnak nevezte, amely a nagyobb képek tekintetében talán a legalkalmasabb a geometrikus rendre való törekvés érzékeltetésére.

Szólt arról, hogy feleségével Magyarországon 1981-ben, a Szépművészeti Múzeumban volt az első közös kiállításuk. Bár a két életmű eltér egymástól, az ő és néhai párja szellemi világa közös volt, így fontosnak tartja, hogy a saját képei mellett Hetey Katalinnak lényegében a rész és az egész felépítéséről szóló munkássága is bemutatható legyen.