Kötelező lesz a boltoknak táblán hirdetni a kormány árstopját

A Magyar Közlönyben már meg is jelent a rendelet, amely előírja, hogy a kormány árstopját táblákon kell hirdetnie minden boltnak, ahol az érintett termékeket árusítják. Amelyik üzlet nem helyezi ki a táblákat február 1-ig, az akár komoly bírságra is számíthat.

Mi sem jelzi jobban, hogy a kormány kampányüzemmódba kapcsolt, mint a Rogán Antal által jegyzett legújabb rendelet, amely tegnap már a Magyar Közlönyben is megjelent. Mint ismert, a kormány a közelmúltban döntött úgy, hogy néhány alapvető élelmiszer árát a tavaly október szinten maximalizálja február 1-től, így többek között a csirke far-hát, az étolaj vagy épp a cukor is olcsóbb lesz. Persze az intézkedést azóta is sokszor hangoztatta már a kormány, azonban úgy tűnik, az országgyűlési választáshoz közeledve úgy gondolta Rogán, hogy nem lehet eléggé.

Rendeletben kötelezték ugyanis az üzleteket arra, hogy jól látható információs táblán tájékoztassák a vásárlókat arról, hogy a olcsóbb árak a kormány döntésének köszönhetők. Arculati kézikönyvet is közzé tettek, így az országban minden boltban egységesek lesznek a táblák. Összesen három változat lesz. Egy kék alapon fehér betűkkel írott, rajta egy nagy stoptáblával, egy fehér alapon fekete betűvel írott, szintén a nagy piros tábla képével és egy olyan, amit akár egy fekete-fehér fénymásolóval is el lehet készíteni – számolt be a Telex.

A kék alapút a legnagyobb üzleteknek, így a hipermarketeknek, szupermarketeknek, diszkontáruházaknak és a 200 négyzetmétert meghaladó boltoknak kell kötelezően használniuk, jól látható helyre kihelyezve, legalább A3-as méretben. Az ennél kisebb üzletekben a boltok dönthetnek arról, hogy melyik változatot használják, és itt elegendő az A4-es méret is.

Az árstop és az ezzel összefüggésben hozott rendeletek – így a táblákról szóló – betartását a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága fogja ellenőrizni és jogsértés esetén kötelezően bírságolni is. A bírság 50 ezertől egészen 3 millió forintig terjedhet, s akár többször is ki lehet szabni. Második büntetés esetén ráadásul az első duplája kell, hogy legyen az összeg. Többszöri kihágás esetén az adott üzletet legalább egy napra, maximum fél évre akár be is zárathatják.