Kötvény: a frank miatt 200 milliós mínusz

A szocialista városvezetésű önkormányzat 2008-ban 6 milliárd forint értékben bocsátott ki svájci frank alapú kötvényt, ami 39 millió svájci frankot tett ki két esztendeje. A hitel tőkerészletét 2011-ben kell a városnak elkezdeni törleszteni – az eredeti számításokhoz képest máris 200 millióval magasabb az első részlet.A két esztendővel ezelőtti kötvénykibocsátás célja az volt, hogy Pécs kiváltsa nem túl kedvező kamatozású, működési és fejlesztési célokra felvett folyószámlahitelét. Az akkori megállapodás értelmében a kötvényt 2028-ig kell törleszteni, s úgy kalkuláltak, hogy azt 2011-ben 140 forint körül mozgó árfolyamú frank esetében 250-300 millió forintnak megfelelő összeggel kell törleszteni.

hirdetés

A későbbiekben emelkedett volna 500-600 millió forint körüli összegre ez az eredeti elgondolások szerint.

A svájci frank 230 forint körül mozgó, jelenlegi árfolyamával számolva 8,5 milliárdot kell a városnak visszajuttatnia a kölcsönadó banknak. Az eredeti és a jelenlegi árfolyamok közötti különbözet pedig már 2011-ben érezteti hatását tőketörlesztés esetében, hiszen a 250-300 millió helyett 450 milliót kell a városnak visszafizetnie.

A Pénzügyi, Gazdasági Bizottság elnöke, Trombitás Károly szerint bízhatnak abban, hogy megerősödik a gazdaság, a recessziónak vége lesz, valamint a forint megerősödik. A pénzügyi területen dolgozók fontolgatják a kötvény euróra való átváltását is, de a pénzügyi szakértők sem tudják megmondani, hogy pontosan mikor érdemes váltani, hiszen alapvetően a frank és az euró viszonya határozza meg ennek a lépésnek a szükségességét.

Devizában a városnak a kötvény mellett a 10 milliárd forintnak megfelelő, a kulturális főváros program beruházásainak önrészére, valamint útfejlesztésre felvett, euró alapú hitele van.