Kővári: a pécsiek ismerjék meg az uránbányászat káros hatásait is

Mostanában nap mint nap jelenik meg cikk, fizetett hirdetés az uránkutatásokkal, ill. a lehetséges uránbányászattal kapcsolatos előnyökről.  Az Összefogás Pécsért Egyesület álláspontja kezdettől fogva az, hogy minden egyes beruházás, fejlesztés esetén meg kell vizsgálni annak előnyeit és hátrányait is.

hirdetés

Ennek érdekében a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság elnökeként arra tettem ígéretet a pécsieknek, hogy minden tényről, ami a tudomásunkra jut, tájékoztatjuk a város lakóit.

A Bizottság célja, hogy az itt élőknek pontos képük legyen arról, hogy az adott beruházás, jelen esetben az uránbányászat, a munkahelyteremtés és a profittermelés mellett milyen kockázatokkal járhat. Az uránbánya  megnyitása esetében jelentős természeti kockázatokkal kell számolni, mindemellett az emberi egészségre káros hatást fejthet ki az ott dolgozók, illetve a létesítmények (zagytározók, meddőhányók, légaknák)  környékén élők vonatkozásában.

Szeptember 27-én, a korábban megkezdett tájékoztatási folyamat részeként, a Bizottság kihelyezett ülést tartott Kővágószőlősön, ahol a mai napig – 15 évvel a bányák bezárása után – utógondozási tevékenység folyik. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan uránmentesíteni kell a volt uránbányában felgyülemlő vizet, mert ennek elmaradása esetén Pécs tortyogói és pellérdi ivóvízbázisa kerül veszélybe. Tudni kell, hogy ez adja Pécs ivóvíz ellátásának több, mint a felét, szárazabb években, mint az idei, a kétharmadát.

Hasonló célból kell megfelelő védelmi rendszert működtetni az egykori meddőhányók és zagytározók területén, amelyek szintén veszélyt jelentenek Pécs ivóvizére. Ezt a kármentesítést még legalább húsz évig kell folytatni.

Eddig a kármentesítés és a rekultiváció 25,7 milliárdot emésztett fel, és a további feladatok még további 13 milliárd forintot jelentenek amelyet az állami költségvetésből fizetnek, ami a mindnyájunk által befizetett adóforintokat jelenti. Ehhez még hozzáadódik a munkavégzésben károsultak kezelésére  és szociális ellátásokra, valamint rokkant ellátásra fordított több tíz milliárd forint.

Annak érdekében, hogy a pécsiek ne egyoldalúan az előnyökről halljanak fizetett hirdetésekben  és a befektető által szervezett fórumokon, hanem ismerjék meg az uránbányászat káros hatásait is, a részletes tájékoztatás érdekében ezúton nyilvánosságra hozzuk a kihelyezett bizottsági ülés teljes jegyzőkönyvét, ahogy azt a korábbi bizottsági üléseknél is megtettük.

Meggyőződésünk, hogy hosszú távon akkor hozható jó döntés, ha tájékozottak  vagyunk mi pécsiek, és minden körülményt mérlegelünk.

 

Kővári János

Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság elnöke