Kővári: pluszban zárt a pécsi költségvetés

A közgyűlés által csütörtökön tárgyalandó zárszámadás és egy új, a helyi, civil közösségek számára létrehozandó pályázati alap kapcsán tartott sajtótájékoztatót szerdán az Összefogás Pécsért Egyesület.

hirdetés

Kővári János, az ÖPE pécsi önkormányzati képviselője és Vozár Pál, az ÖPE alelnöke tartott sajtótájékoztatót a közgyűlési ülés előtt. A képviselő-testület egyebek mellett a 2018-as pénzügyi zárszámadást is tárgyalja.

– Ilyen számot nem lehetett látni a rendszerváltás óta Pécs éves zárszámadásában: mintegy 4,5 milliárd forintos maradvánnyal zárja az előző évet a város költségvetése – mondta el Kővári János. – Soha nem volt még ilyen összeg, pozitív év sem nagyon, de ekkora tétel sohasem.

Kővári János később részletezte, ez természetesen nem azt jelenti, hogy most ekkora szabadon elkölthető összeg felett rendelkezik a város, hiszen vannak az előző évről áthúzódó kötelezettségek, több intézménynek szüksége lesz forrásokra, de így is úgy becsülik, több százmillió forintos keret marad meg. Kővári János elmondta, tudomása szerint Páva Zsolt polgármester a kormányzat által biztosított hitelkeretre is félre akar tenni pénzt, amit helyes lépésnek nevezett.

A képviselő elmondta, természetesen felmerül a kérdés, mi történhetett, hogy ez a pozitív fordulat kialakulhatott a költségvetésben. Kővári János azt mondta, köszönet illeti az intézményeket, a dolgozókat, akik nagyon szigorú takarékosságot folytattak, de ugyanez igaz a kincstár munkatársaira, akik – az ÖPE meglátása szerint olykor már túlzottan is – szigorú felügyeletet gyakoroltak.

Kővári János úgy fogalmazott, köszönet illeti a pécsieket, például a szülőket, családokat, akik az átmeneti nehézségek hatásait elszenvedték. Kővári János azt mondta, természetesen a városvezető koalíció tevékenységét sem lehet kihagyni. A képviselő újságírói kérdésre elmondta, több városi cég, így például a Pécsi Sport Nzrt. vagy éppen a Pécsi Kommunikációs Központ is jóval kevesebből gazdálkodott, mint korábban. Kővári János elmondta, bár ez „önfényezésnek fog tűnni”, de valamilyen szerepe az ÖPE-nek is van, hiszen ők már 2017-ben jelezték a problémát, és ellentétben a többi ellenzéki párttal, megoldási javaslatokat is tettek.

Kővári János és Vozár Pál

– Örülve annak, hogy a város költségvetése most úgy tűnik, hogy egyensúlyba került, bízva abban, hogy ez a jövőben is így lesz, teszünk egy javaslatot, hogy a város az összadóbevételének 1 százalékát a helyi közösségekre fordítsa – ismertette az ÖPE csütörtökön benyújtandó javaslatát Vozár Pál alelnök. Mint elmondták, célzottan pályázatokkal vagy alapokkal a helyi közösségekhez juthatna el ez a 100-120 millió forint. Két irányt is megfogalmaztak: kialakítanák a Zöld Ház mozgalmat, amely révén lakóközösségek, társasházak élhetnének energiamegtakarítási, illetve egyéb zöld megoldásokkal, a másik alap pedig a közösségi terek használatához, kialakításához nyújthatna segítséget, például az egykori, már nem működő játszótereket használhatnák közösségi célra.

Kővári János azt hangsúlyozta: „a zárszámadás azt mutatja, hogy egy pozitív fordulat állt be a költségvetés helyzetében, tehát itt az ideje, hogy mi pedig egy zöld fordulatot hirdessünk meg.”

Érdekesség, hogy egyik helyi ellenzéki média képviselője, vagy annak tudósítója sem volt jelen a pécsi képviselők sajtótájékoztatóján, pedig, mint korábban már megírtuk, az Átlátszó.hu-nak, az RTL Klubnak, a Népszavának, a Magyar Narancsnak is van helyi tudósítója, vagy külsős munkatársa, valamint helyben két magát függetlennek mondó portál is működik.

 

Hirdetés