Kövér: új korszak kezdődik vasárnap

Új korszak kezdődik vasárnap, a válságkezelés, az államélet teljes átalakításának, az ország emelkedő pályára állításának időszakát az idei évben egy harmadik választással, a megkezdett munka folytatására szóló megerősítő felhatalmazással lehet lezárni – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán Békéscsabán, miután átadta a hajdani Sörházból kialakított Munkácsy Hotelt.

hirdetés

A politikus szerint a vállalkozás jó példája annak, hogy az önkormányzati beruházások (Békéscsabán ilyenek voltak az utóbbi időben a főtér, a CsabaPark és a Csabagyöngye Kulturális központ átadása, valamint a stadionfejlesztés) magukkal húzzák a környéket, és vonzzák a minőségi magánberuházásokat.
A békéscsabai önkormányzat az elmúlt hét évben 24 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt nyert el pályázatok útján, az állam minden egy forintjához a vállalkozók még 2,5 forintot tettek hozzá – mondta.

Kövér László szólt arról, hogy amikor négy éve nekiláttak az ország újjáépítésének és a vidék megújításának, lépésről lépésre tudtak csak haladni, de a megkezdett munkának mostanra már látszanak a gyümölcsei.

Hozzátette: minden település megszabadult az adósságállományától, így az új ciklusban új lehetőségek elé néz, de figyelmeztetett, hogy a következő 3,5 év sem lesz könnyebb, mint a 2010 óta megtett út volt.

Az átadó után tartott sajtótájékoztatón a házelnök azt mondta: a Békéscsabán most átadott beruházás jól példázza, hogy az ország eddig hátrányosnak minősített részei számára is vannak kitörési pontok, Magyarország turisztikai szempontból nem csak Budapestből és a Balatonból áll. Hozzátette: azért tartja fontosnak a vasárnapi önkormányzati választást, mert most dől el, hogyan folytatódhat a belpolitika a következő 3,5 évben.

Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere (Fidesz) a megnyitón elmondta, a Munkácsy Hotelre egyebek mellett azért volt szükség, mert a Csabai Kolbászfesztivál idején az egész megyében nem lehet szállást találni. Örömét fejezte ki, hogy a mostani ciklusban ez a második szálloda, amelyet fel tudtak újítani, és elmondta: várhatóan csütörtökön aláírják a Körös Szálló felújításáról szóló szerződést is.

A Munkácsy Hotelt – amely Békéscsaba első négycsillagos szálláshelye – a város hajdan egyik legszebb, azonban az elmúlt 15 évben jelentősen leromlott állapotú, funkció nélküli műemlék épülete, a Sörház átalakításával hozták létre 2013 áprilisa és 2014 szeptembere között. A beruházás teljes költsége meghaladta a 685 millió forintot, amelyből 480 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar kormány biztosított, a maradék 30 százalékot önerőből pótolták.

Az 50 férőhelyes szálloda jelenleg 15 fő számára biztosít munkalehetőséget.
A Csabakonyha Kft. által kivitelezett beruházás célja a békési megyeszékhely minőségi szálláshely-kapacitásának bővítése, ezáltal az itt eltöltött vendégéjszakák száma, az átlagos tartózkodási idő, valamint a turizmusból származó bevételek növelése.

A hotel nemcsak nevében viseli a világhírű festőművész, Munkácsy Mihály nevét, hanem hangsúlyt fektet a Munkácsy névvel védjegyezett, helyi kézművesek által előállított, tradicionális termékpaletta bemutatására is. Így a Munkácsy Pálinkára, a Munkácsy Kolbászra, a Munkácsy Csokoládéra és a Munkácsy Lekvárra.