Közel duplája juthat kutatás-fejlesztésre és innovációra

A fenntartható növekedéshez stabilitásra, a felzárkózáshoz pedig magas hozzáadott értékű termelésre van szükség – hangoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden a Napi Gazdaság és a Magyar Innovációs Szövetség közös konferenciáján, Budapesten.

hirdetés

Cséfalvay Zoltán elmondta: a társadalmi egyeztetésen lévő Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia tervezetének középpontjában a vállalatok állnak. Kiemelte a tudásbázis, illetve a tudásfelhasználás erősítésének fontosságát.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány az innováció segítésére átalakította az intézményrendszert, létrehozta a Nemzeti Innovációs Hivatalt, szabályozási reformot végrehajtva jogbiztonságot alakított ki, rendezte a finanszírozás kérdését az innovációs járulék megfizetésének átalakításával.

Sikerült összehangolni a hazai és uniós kutatás-fejlesztési, innovációs pályázatokat – mondta, jelezve: a 2012-re rendelkezésre álló 75 milliárd forint támogatási portfólióból két pályázat kivételével minden tender megjelent. Várhatóan az év végéig az induló innovatív vállalkozásokat, valamint a vállalatok és egyetemek együttműködését segítő pályázatokat is kiírják.

Cséfalvay Zoltán elmondta, hogy bár még nem zárultak le az egyeztetések a 2014 utáni uniós fejlesztési ciklus forrásairól, jelenlegi állás szerint az Európai Unió Horizon 2020 programjában 81 milliárd eurót fordítanak kutatás-fejlesztésre és innovációra, ami több a mostani fejlesztési időszak 53 milliárd eurójánál.

Az államtitkár szerint a versenyalapon megszerezhető központi kutatás-fejlesztési és innovációs források mellett fontos, hogy a 2014-2020-as időszakban a kohéziós és strukturális alapokból is a jelenleginél arányaiban nagyságrenddel többet fordítsanak innovációra, gazdaságfejlesztésre.