Közel százezren az új létesítményekben

Népszerűek voltak a Kodály Központ tavalyi programjai, ugyancsak sok látogatót vonzott a Zsolnay Negyed is. Az Európai Uniós látogatói irányszám nagy részét egy évvel a határidő előtt elérte a komplexum.

hirdetés

2011 tavaszán még építkeztek a Zsolnay Kulturális Negyedben, de már akkor is százak voltak kíváncsiak a létesítményekre. Megnyitását követően a Zsolnay Mauzóleumot alig fél év alatt csaknem 18 ezren látták. A negyedben elsőként megnyílt Gyugyi-gyűjteményre pedig több mint 33 ezren voltak kíváncsiak.

– A látogatások már most is jól alakulnak, pedig ez még gyakorlatilag a beruházás éve volt. 2012 év végéig kellene elérni a 60 ezer látogatót az EU-s irányszám alapján. Mi ennek a hatvan százalékát már teljesítettük – nyilatkozta a Pécs TV híradójának Bozóky Anita, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. vezetője.

A Zsolnay emlékek mellett a kiállítások is vonzották a látogatókat.

– Közel ötezer nézőnk volt. A nyár után picit meglódult, akkor érkeztek hozzánk csoportok, külföldi látogatók – mondta el Gamus Árpád, a Pécsi Galéria igazgatója.

A Kodály Központ is várakozáson felül teljesített: a környék hasonló befogadóképességű intézményeit jócskán túlszárnyalta. Nagyjából 90 ezren fordultak meg az intézményben szervezett programokon, konferenciákon, koncerteken.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. intézményegységeit főleg pécsi-baranyai vendégek látogatták. Magas volt a pesti látogatók aránya, és egyre több külföldi – főleg német – turista volt kíváncsi a komplexumokra.