Közepes volt, de nagyon gyilkolt

Közepes erősségűnek lehet nevezni azt a földrengést, amely óriási károkat okozott szerdán Olaszországban – mondta Tóth László szeizmológus az M1 aktuális csatornán.

A szakértő szerint évente körülbelül kétszáz hasonló rengést észlelnek a bolygón. Az olaszországi hatásfokát növelte, hogy sűrűn lakott területen történt, ahol többnyire régi épületek álltak, valamint az is, hogy felszínhez viszonylag közel, tíz kilométeres mélységben pattant ki.

hirdetés

Elmondta azt is, hogy Olaszország középső részén rendszeresen – körülbelül tízévente – előfordulnak jelentősebb földrengések, amelyek hátterében az afrikai és az eurázsiai kontinens lassú ütközése áll.

Ebben a folyamatban a Földközi-tenger medencéjén túl egy egészen a Kárpát-medencéig húzódó zóna is érintett – tette hozzá.

Erős földrengés rázta meg Közép-Olaszországot szerda hajnalban, a katasztrófában a legfrissebb jelentések szerint legkevesebb 73-an életüket vesztették, több mint százan eltűntek. A katasztrófa óriási pusztítást okozott az érintett térségekben.

A földmozgás Umbria, Lazio és Marche régiókban okozott károkat, a legnagyobb pusztítást a Rómától északkeletre fekvő Marche területén idézte elő. Amatrice településen 35-en, Accumoli városkában 11-en vesztették életüket. A szerencsétlenség miatt Arquata és Pescara del Tronto területén 17-en haltak meg.