Közfoglalkoztatottak, csak óvatosan!

A közfoglalkoztatásnál a munkáltatónak gyakran az átlagosnál nagyobb körültekintéssel kell eljárnia munkavédelmi feladatainak teljesítésekor – erre szeretné felhívni a munkaadók figyelmét a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a munkahelyi egészség és biztonság, illetve a munkaügyi ellenőrzés fejlesztését segítő kiemelt projekt keretében – írja az MTI.

hirdetés

A tárca keddi közleményében hangsúlyozta: a közfoglalkoztatás során ugyanazokat a munkavédelmi szabályokat kell betartani, mint bármelyik más munkavállaló foglalkoztatása esetén, ugyanakkor fontos a gondos felkészülés, mert a közfoglalkoztatásba belépők gyakran hosszabb időre kiestek a munkából, az ellátandó feladathoz nem mindig van megfelelő ismeretük és gyakorlatuk. Egészségi állapotuk is igen változó, ezért van különösen nagy jelentősége az előzetes orvosi vizsgálatoknak.

További speciális kockázatot jelenthet a közfoglalkoztatottak eltérő motivációja is: előfordulhat, hogy egyesek nem szívesen végzik az adott munkát, mások viszont éppen a bizonyítási kényszer miatti túlzott, meggondolatlan felelősségvállalásuk miatt kerülhetnek veszélyhelyzetbe. Fontos, hogy a munkáltatók a szokásosnál is jobban átgondolják a munkakörülményekhez, a munkakörnyezethez alkalmazkodó óvintézkedéseket – figyelmeztet az NGM.

A munkáltató felelős ugyanis az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés követelményeinek megteremtéséért, és nem háríthatja át a munkavállalóra sem a felelősséget, sem a munkáltatói feladatok teljesítésével összefüggésben keletkező költségeket. Ugyanakkor nem minden foglalkoztató van tisztában azzal, hogy több munkáltatói feladat esetében is szükség van munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi szakember közreműködésére.

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb jogszabályok a www.ommf.gov.hu honlapon érhetőek el. A munkáltatók, a munkavállalók és érdekképviseleti szervek tájékoztatást, tanácsadást kérhetnek a területi munkavédelmi hatóságtól vagy a szakmai irányító szervtől is.

Az NGM munkafelügyeleti főosztálya által működtetett Munkavédelmi Információs Szolgálat a 06 80 204 292 zöld számon és a munkafelugy-info@ngm.gov.hu e-mail címen, a bányászati munkabiztonság területén pedig a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal a 06 80 204 258 zöld számon és a munkavedelem@mbfh.hu e-mail címen nyújt tájékoztatást – áll a közleményben.