Közgyűjtemények: a város dolga lesz a fenntartás

A jövőben is fenntartják a látogatott múzeumintézmények működőképességét, s nem kell bezárásokra készülni – mondta lapunknak a rendszer fenntartását jelenleg ellátó kormányhivatal vezetője. Kiderült az is: Fabényi Júlia igazgató maradhat posztján, s rövidesen a városokhoz kerülhetnek a közgyűjtemények.

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, sürgősen forrásokra van szüksége a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának, ugyanis a keret, amelyet erre az évre biztosított az állam, csak rövid időre elegendő. Mint írtuk, a 170 millió forintos, tavaly még a megyétől érkezett költségvetési támogatás helyett idén csak 45 millió forintot biztosított a rendszer finanszírozására az állam.

A fenntartást jelenleg bonyolító Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője, Hargitai János lapunknak elmondta: a rendszer valóban forráshiánnyal küszködik, ám – mint fogalmazott, „minden egyes hónapban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium belső átcsoportosításokkal kerít pénzt az intézményrendszer működőképességének fenntartására; ez így lesz a következő hónapokban is”.

A kormányhivatal vezetője arra a kérdésünkre, hogy ez a gyakorlat meddig maradhat fenn, azt mondta: a kormány jelenlegi koncepciója szerint a múzeumok és a könyvtár rövid időn belül, azaz még a tavasz folyamán a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fenntartásába kerülnek át. Ez sem lesz ugyanakkor végleges állapot, tette hozzá, hiszen a szándékok szerint hosszú távon az egyes városok dolga lesz a múzeumok finanszírozása; a változások még idén nyugvópontra juthatnak azonban.

Hargitai János leszögezte: a teljes folyamat alatt megőrzik a múzeumok működőképességét, azaz sem a következő hónapokban – azaz, amíg a kormányhivatalok fenntartása alatt gondozzák a közgyűjteményeket -, sem az év hátralévő részében nem kell számítani komolyabb, látogatott intézmények bezárására.

A kormánybiztos hozzátette ugyanakkor, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának ne kelljen racionalizáló, költségmegtakarító intézkedéseket tennie. Ezekre akkor is szükség lenne, ha a jelenlegi forrás többszöröse állna rendelkezésre.

Mint mondta, a hatékonyabb feladatellátásra kell törekedni, így nem lehet kizárni sem az egységek nyitva tartási idejének csökkentését, sem az elbocsátásokat. Azt azonban aláhúzta: ezzel együtt is látogathatók maradnak a neves gyűjtemények, így a korábbi, ezek bezárásával kapcsolatos félelmek nem fognak beigazolódni.

Hargitai János kérdésünkre elmondta azt is: Fabényi Júlia, az igazgatóság vezetője folytathatja munkáját a jövőben is. Mint ismert, az ő szerződése március 31-el lejárt, ám a beérkezett négy pályázat közül az övét támogatta a kormánymegbízott egyetértésével a Megyei Intézményfenntartó Központ, Réthelyi Miklós pedig kinevezte a minap.