A közgyűlés elé lőtt az ŐPE

Megtartotta a hagyományos Közgyűlés előtt rendezett sajtótájékoztatóját az ÖPE, melyen a csütörtökön esedékes Közgyűlés legfontosabb témáiról esett szó. Az egyesület sajtóközleménye az alábbiakban olvasható.

hirdetés

A városvezetés most fontos dokumentumok elfogadására készül, közöttük Pécs városa Gazdasági Programja, az Önkormányzat és a Kormány Közötti megállapodás, s nem utolsó sorban a Pécs Város Intergrált Területi Programja is napirendre kerül. Ez utóbbi lesz az alapdokumentum, amely a következő öt év uniós önkormányzati városfejlesztési forrásait tartalmazza.

Mindezen dokumentumok a teljes foglalkoztatást harsogva olyan intézkedéseket foganatosítanak, amelyek továbbra is a megkezdett hibás utat követik. Azaz mindent a rövidtávú gazdasági érdekeknek rendel alá, s azon belül is konzerválja azt a gazdaságpolitikát, amely már mindenhol megbukott, nevesül a multik érdekeinek előnyberészesítését a helyi gazdasággal szemben.

Még mindig nincs elég tapasztalat úgy látszik, hogy ezek a cégek – pláne ha nem köti ide őket a befektetett pénzük, mert még csarnokokat is építünk nekik – az első adandó alkalommal lelépnek, itt hagyva több száz vagy ezer embert munka nélkül, mint legutóbb a Flextronics.

A gazdaság fejlesztése csakis a helyi kis és középvállalkozások helyzetbehozásával lehetséges, számukra kell értékesítési lehetőségeket kialakítani, s kedvező gazdasági környezetet teremteni, segítve őket beruházásokkal, adópolitikával, marketinggel. Ezek a cégek adják ma is a munkahelyek kétharmadát, kiszámítható jövőt ezek biztosítanak, s e cégek részt vesznek a közösségi feladatokban is.

S persze a munka még nem elég egészséges életkörülmények is kellenek az itt élőknek. Ezt kellene, hogy szolgálják a városrészi intézmény-, és közterület fejlesztések, amelyek alig szerepelnek a felsorolásban.

A Keleti városrésznek kb kétmilliárd forintra lenne szüksége a hátrányos helyzetű településrészek felzárkóztatására, a Kertvárosban szakorvosi rendelőre lenne szükség, s mellette az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújítására, Uránvárosban fel kellene újítani végre a Szivárvány Gyermekházat, mint az egyetlen közösségi intézményt, amely már lassan életveszélyes állapotban van. S nem utolsó sorban felújításra vár a Belváros egyetlen közösségi háza a Hild-tömben. Mindemellett a közösségi terek is felújításra várnak.

Végül pedig a városüzemeltetés korszerűsítésével nemcsak a város polgárainak jó érzését, de jelentős költségmegtakarításokat is el lehetne érni. A közösségi közlekedés, a hulladékgazdálkodás, a csapadékvíz gazdálkodás vagy épp az energiaellátás terén komoly lehetőségeink lennének a fenti forrásokból.

Mindezeket a tavaly elfogadott Fenntartható Városfejlesztési Koncepció is tartalmazza, csak következetesnek kellene maradni és folytatni a megkezdett utat.

Ha elsodor minket mindenféle tavaszi szél, akkor sosem fogunk célba érni.