Pengeváltások az eladósodottság miatt

Májustól emelkedhet a hulladékszállítás díja, ugyanis januárban az infláció mértékével sem növelhették a tarifát – dönthet mai ülésén a város közgyűlése.

hirdetés

Az önkormányzat döntéshozó testülete több mint negyven napirendi pontot tárgyal csütörtöki ülésén. A témák között szerepel a BIOKOM díjemelési javaslata, a Pécs eladósodottságát vizsgáló bizottság jelentése, az intézmények energiakorszerűsítésével foglalkozó előterjesztés. Emellett megválasztják az év tűzoltóját és az év rendőrét is.

A testület zárt üléssel kezdi meg munkáját.

Megvannak az év egyenruhásai – Frissítve (9:47)

Az év tűzoltójává választották Vakaró András főtörzsőrmestert, az év rendőre kitüntető címet pedig Óvári Gábor főtörzszászlós kapta meg a közgyűléstől.

A nyílt ülés első napirendi pontjaként Korontos Zoltán, a Pécsi Rendőrkapitányság vezetője adott számot a megyeszékhely rendőrségének tavalyi munkájáról.

Több rendőr lesz az utcán! – Frissítve (10:01)

Mint mondta, az elmúlt időszakban változott a jogi környezet, a gazdaság, ami a rendőrség munkáját is befolyásolta; ezzel együtt a a szervezet munkáját hatékonynak értékelte.

Hozzátette: a hasonló nagyságrendű városok tekintetében Pécs jó helyen áll a bűnügyi statisztikákat illetően, nincs semmi miatt sem szégyenkeznivalója a testületnek. Az idei szakmai munkával kapcsolatban megemlítette: erősíteni kívánják a megelőzést, fokozzák a közterületi jelenlétet, s nyitnak a társadalom felé.

És mi a helyzet a tavalyi büdzsével? – Frissítve (12:21)

Rövid szünet után déltől folytatta munkáját a közgyűlés a 2011. évi költségvetés végrehajtásáról szóló előterjesztés tárgyalásával. Schmuck Roland (MSZP) azt mondta, az ingatlanbevételek elmaradása és a folyószámla-hitelkeret emelése miatt rosszul tervezték a tavalyi költségvetést. Előbbi túltervezésére ő maga hívta fel jó előre a figyelmet, mondta. Kővári János (ÖPE) elmondta: nem olyan dolgokat kell most számon kérni, amelyeket a korábbi városvezetések hasonlóképpen folytattak le; a városvezetés javaslatokra is számít az ellenzéktől.

Tíz százalékkal nő a hulladékszállítás díja májustól – Frissítve (12:40)

Döntöttek a hulladékszállítási díj emeléséről. A határozat értelmében tíz százalékkal emelkedik a lakossági hulladékszállítás díja májustól. Ismeretes, a pécsi közgyűlés 2011 decemberében már határozott egy, 2012 januárjától tervezett tíz százalékos díjemelésről, ám a döntést vissza kellett vonni a hulladékgazdálkodási törvény változása miatt. Ezt a tarifaemelést pótolják be májustól, ugyanis a felsőbb, az árak befagyasztásával kapcsolatos jogszabályt időközben módosították. A városvezetés a BIOKOM 12,5 százalékos igényét nem támogatta, mondván, az a lakosság teherbíró képességét fenyegetné. Az emelés mértéke, mivel az májustól hatályos, éves szinten 6,6 százalékos emelésnek felel meg.

A vitában Schmuck Roland az MSZP nevében a döntés elnapolását kérte, mondván, a jövőben a sajtóhírek szerint esély van a szolgáltatás forgalmi adójának csökkentésére; végül csak az ellenzék támogatta javaslatát. Nagy Csaba alpolgármester (Fidesz) elmondta: az országnak 2020-ra be kell tartania az unió előírásai. „Mint kiderült, Önök az elmúlt években ehhez semmilyen előkészítést nem végeztek, holott 2020-tól a hulladék ötven százalékát újra kell hasznosítani. Ha ezt nem tesszük meg, büntetést fizetünk” – mondta Nagy Csaba, aki szerint a mostani emelést az is indokolja, hogy a BIOKOM futó fejlesztéseit folytatni tudja.

A közgyűlés délután kettőig szünetet tart.

Egységes hamutartók jönnek – Frissítve (14:14)

Döntöttek a képviselők a közterületi dohányzóhelyek jövőjével kapcsolatban is. A tervek szerint az éttermek, szórakozóhelyek előtt a jövőben egységes hamutartókat írnak elő az üzlettulajdonosoknak és bérlőknek ezzel is elősegítve az egységesebb városkép megteremtését.

Cserél Tóth Bertalan és Nyőgéri Lajos – Frissítve (14:29)

Tóth Bertalan javaslatára a bizottságok összetételében változás áll majd be. Tóth Bertalan a jövőben budapesti elfoglaltságai miatt nem tud részt venni a pénzügyi gazdasági bizottság ülésein ezért cserél Nyőgéri Lajossal, aki eddig a népjóléti bizottság tagja volt.

Hoppál: hazardírozás folyt a hitelek tekintetében; Tóth: nem úgy van az – Frissítve (14:36)

Hoppál Péter a Pécs eladósodottságát vizsgáló bizottság jelentésének ismertetésekor elmondta: 2003 és 2008 között az adósságállomány a kezelhetetlenség állapotába került. Előtte és utána nem történt jelentős hitelfelvétel. Mint mondta, tanulságos megállapítást tett az egyik volt szocialista bizottsági elnök az időszakok bemutatására. Szerinte a város gazdálkodására 1998-ig az óvatosság, 1998-tól a bátorság, 2002-tól a vakmerőség, míg 2006-tól a hazardírozás volt a megfelelő jelző.

A vizsgálóbizottság elnöke azt mondta, a volt kormányzatok átgondolatlan és az önkormányzatokat büntető politikája miatt is hiteleket kellett felvennie a városnak. Olykor olyan hiteleket, mondta, amelyek deviza alapúak. Két ilyen devizahitel a mai városi hitelállomány több mint a felét teszik ki az árfolyamváltozások miatt.

Az elnök szerint a korábbi városvezetők több mint húsz évre adósították el a várost, miközben átgondolatlan beruházásokat, nem pénztermelő, hanem a pénzt vivő létesítményeket emeltek, nem vették figyelembe a változó piaci környezetet, a demográfiai változásokat. Utalt itt az egyre kevesebb diák mellett változatlanul hagyott oktatási rendszerre.

Hoppál Péter politikai felelősöket nevezett meg az eladósodás miatt. Mint mondta, a szocialista kormányfők, gazdasági és pénzügyminiszterek (többek között Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Veres János) valamint a város ugyancsak MSZP-s polgármesterei, országgyűlési képviselői (többek között Toller László, Tasnádi Péter, Tóth Bertalan, Szili Katalin) személyesen felelősek Pécs eladósodása miatt.

Azt mondta, a nevek említése már csak amiatt is szükséges, mert a pécsieknek tudniuk kell, kik miatt ütközik nehézségekbe ma a város működtetése.

Tóth Bertalan (MSZP) szerint „egy bóvli” a jelentés, amelyet szerinte kommunikációs szakemberek írtak. Szerinte semmilyen szakmaiság nincs a dokumentumban. Mint mondta, nem lehet egyértelműen áttolni a felelősséget a szocialistákra, ugyanis jobboldali képviselők is részt vettek a döntésekben, s adtak át olyan beruházásokat, amelyeket a korábbi hitelekből finanszíroztak.

Hozzátette: a jelentésből kimaradt két hitelszerződés is, amelyet Páva Zsolt 2009-es polgármesterré választása óta kötöttek. Azt mondta, a jelentésnek azt is tartalmaznia kellene, hogy miért ilyen gyenge ma a forint, ami a hitelállomány növekedéséhez vezetett. A képviselő azt is kérte, szerepeljen a felelősök listáján az összes jelenlegi jobboldali képviselő is, ugyanis ők is megszavaztak hiteleket.

Keresztes László Lóránt (LMP) arra kérte a képviselőket, tegyenek gesztust egymás felé, s jussanak konszenzusra. Elmondta, delegáltként a jelentés elfogadásakor nemmel szavazott, mert azt egyoldalúnak tartja. Megjegyezte: voltak olyan beruházások, amelyeket megszavazott a Fidesz is, ráadásul a város előnyére váltak. Ilyetén szerinte árnyalni kellett volna a képet a jelentésben. Azt kérte, napolják el a döntést, máskülönben a bizottság munkájának nem volt értelme, így csak a megállíthatatlan politikai harc folytatódását szolgálja.

Gyimesi szerint büntetni kellene a döntéshozókat – Frissítve (15:12)

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint legnagyobb hibája a jelentésnek, hogy nem jogi, csak politikai felelősséget állapít meg. Szerinte jó lenne végre olyan törvényeket is hozni, amelyekkel a rossz döntéseket hozó politikusokat meg lehet büntetni. Hozzátette: szerinte is vannak a jelentésben vitatható részek, s vannak olyan beruházási hitelek benne, amelyek jó célra mentek.

Kővári János (ÖPE) szerint a jelentés jó érv ahhoz, hogy a jövőben megfontoltan nyúljon hitelekhez a város, s ha pénzfelhasználásról lesz a jövőben szó, jóval átgondoltabb döntéseket hozzon az önkormányzat.

A közgyűlés többsége elfogadta a jelentést.

A testület kisebb fajsúlyú vagy korábbi cikkeinkben már részletezett témákban hoz még döntéseket az ülés utolsó felében. Tudósításunkat befejezzük.