Közgyűlés: megszavazták a Tüke Busz Zrt.-t

Többek között a belvárosi forgalmi rendről, a tubesi emléktábla elhelyezéséről és új pécsi busztársaság létrehozásáról is tárgyal a város önkormányzata azon a csütörtöki közgyűlésen, amelyen mintegy negyven napirendi pont kerül terítékre.

hirdetés

A munkát zárt üléssel kezdik meg a képviselők. Előtte Páva Zsolt javaslatára levették a napirendről a telekadó bevezetéséről szóló  előterjesztést. Ezt a polgármester szerint alaposabban kell vizsgálnia döntés előtt. A napirend előtti felszólalások sorát Tóth Bertalan (MSZP) nyitotta meg.

Mint a városházi jutalmak idei eltörlése kapcsán elmondta: visszás helyzeteket szülhet, hogy míg az önkormányzati tulajdonú cégek vezetői jutalmat vehetnek fel, addig a hivatal szakembereit nem részesítik ilyen támogatásban. Csizi Péter alpolgármester válaszában kijelentette: “az, hogy az MSZP mit gondol jogos jutalomnak, megtapasztaltuk az elmúlt években”.

Hozzátette: a megtakarított pénzből most szociálisan rászorulókat segítenek meg, azaz jó helyre kerül az összeg.

Frissítve (10:08)

A belváros forgalmi rendjéről szóló rendelet módosításával megszavazták a képviselők, hogy ezentúl a Hal téren át, a Tímár és a Goldmark utcán folytatva utunkat autóval megközelíthetővé váljon a történelmi városmag. Itt korábban tisztán gyalogos övezetet alakítottak ki, ami a tapasztalatok szerint szükségtelen volt. Szavaztak arról is, hogy a védett övezetekbe való behajtásra jogosító éves bérletek ára 3.500 forintról 20.000 forintra emelkedik.

Döntött a közgyűlés arról, hogy november 23-án este fél hatkor emléktáblát helyeznek el, s avatnak a Tubesen. A mementóval a pécsiek az erre a hegyre tervezett lokátorállomás ellen vívott harca előtt tiszteleg a város.

Frissítve (11:19)

A testület döntött arról is, hogy új pályázatot írjon ki a tulajdonos önkormányzat a Pannon Filharmonikusok Pécs zenekar igazgatói posztjára. Minderre azért volt szükség, mert Horváth Zsolt jelenlegi vezető szerződése júniusban lejár.

A bizottsági hatáskörök, ügyrendek tárgyalása során több nézeteltérés is napvilágra került a városvezetés és az ellenzék között. A szocialisták azt sérelmezték, hogy az önkormányzati bizottság megszűnt, s hogy összevonták a pénzügyi és a gazdasági testületet.

Frissítve (12:34)

A közgyűlés döntött egy új, a közösségi közlekedés biztosítására alkalmas társaság létrehozásáról. Minderre azért volt szükség, hogy a Pécsi Közlekedési Zrt. tulajdonostársával folyó tárgyalások esetleges félresiklása esetén is biztosítani tudja az önkormányzat a közlekedés zavartalanságát.Az így biztonsági okokból létrehozott Tüke Busz Zrt., melynek vezetője díjazás nélkül Maruzs Erik lesz, elsősorban azt kapja feladatául, hogy felkészüljön egy vis maior helyzetre, s szükség esetén átvegye a PK Zrt. feladatait.

Tóth Bertalan szerint egy ötmilliós törzstőkéjű cég nem biztos, hogy alkalmas lesz a munkára. Emellett sérelmezte, hogy az igazgató személyéről, előéletéről, felkészültségéről nem kaptak információkat a képviselők. Azt javasolta, hogy a vezetőt csak egy év határozott időre nevezzék ki, s javasolta a társaság elnevezésének felülvizsgálatát is. Hozzátette még: jelenleg 450 ember dolgozik a jelenlegi busztársaságnál. Az ő bizonytalanságukat növeli a városvezetés mostani  lépése.

Páva Zsolt polgármester elmondta: a dolgozók érdekeit védő szakszervezetekkel folyamatosan tárgyalnak, egy esetleges változás nem jár majd munkatársak elküldésével. Az igazgató kinevezése kapcsán elmondta: szerinte hasonló társaságok esetében teljesen érthető a határozatlan időre való felkérés. A cégnév újragondolását a közgyűlés elfogadta, a vezető határozott időre való felkérését nem. Az előterjesztés zöld utat kapott, így megalakulhat az új buszos vállalat.

Frissítve (13:53)

A közgyűlés ezt követően kevésbé fajsúlyos, nagyobb vitákat nem kavaró előterjesztésekkel folytatta háromnegyed kettőig tartó munkáját.