Új alapokra helyezik a gazdálkodást

Szokatlan időpontban, csütörtökön este fél hatkor vette kezdetét a város rendkívüli közgyűlése. A terítéken az önkormányzat 2011-es költségvetéséről szóló rendelet-tervezete volt.

 

Mint ismert, már február közepén a testület elé került volna a büdzsé megalkotásáról szóló előterjesztés, ám akkor Páva Zsolt további egyeztetéseket tartott szükségesnek, s a napirendi pont elhalasztását kérte. Csütörtökön este egy átdolgozott költségvetésről dönthetnek a képviselők.

Frissítve (17:57)

Páva Zsolt: a stabilitás büdzséjéről szavaznak

Páva Zsolt röviddel hat óra előtt megkezdett közgyűlés előtt elmondta: a rendkívüli ülésen két napirendi pontot tárgyalnak: a Pécs 2011-es költségvetéséről, s az önkormányzat adóazonosító számának igényléséről szólót.

A költségvetéssel kapcsolatban kijelentette: ez a ciklus első költségvetése. Ez számos, az előző évekből áthúzódó kötelezettséget, s az elmúlt évek gazdálkodásának hatásait magán viseli. Mint mondta, a stabilitás büdzséjéről szavaznak ma a képviselők. Egy fenntartható működést, hosszú távú fejlődési pályát határoz meg.

A bevételi oldalról elmondta: ha nem jön közbe vis maior helyzet, akkor a büdzsé bevételeit garantálni lehet. A kiadásokkal kapcsolatban megjegyezte: nagymértékű megtakarításokra van szükség Pécsett, s ez látszik a tervezett intézkedéseken is. A költségvetés fegyelmezett, szigorú gazdálkodást vetít előre az egész ciklusra vonatkozóan is, mondta el.

Frissítve (18:11)

Tóth Bertalan: ez nem őszinte és tisztességes költségvetés

Tóth Bertalan az általános vitában tett felszólalásában elmondta: 3,4 milliárdos ingatlanértékesítés szerepel a bevételi oldalon a tervezett büdzsében; ez szerinte csak bajosan realizálható majd. Hozzátette: a tervezett hiány hárommilliárd forintra rúg, amelyet hitelből kíván fedezni a városvezetés. „Azt gondolom, ha ez nem őszinte és tisztességes költségvetés, akkor hazug és tisztességtelen” – mondta. Megjegyezte: összesen tizenegy módosító indítványt terjeszt be az MSZP; egytől egyig a polgármester választási programjában szereplő, eddig beváltatlan ígéretekkel kapcsolatosak.

Frissítve (18:35)

Megszorítások és felelősök

Gyimesi Gábor a Jobbik képviselője azt mondta, az elmúlt nyolc év politikája érhető tetten a mai szigorú költségvetésben. Ezzel együtt kijelentette: a Fidesz választási ígéreteinek nyoma sincs a mostani büdzsében: lesznek iskolaátszervezések, lesznek elbocsátások, megszorítások. Eközben csillagászati összegeket költenek az önkormányzati cégek vezetőinek javadalmazására, tette hozzá.

Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta, ha már megszorításokat kell tenni Pécsett, azokat idejében életbe kellett volna léptetni. Szerinte ezekhez korábban nem volt meg a városvezetés mersze, mondván, 2010 választási év volt. Mint mondta, nem asszisztálnak a „Fidesz és az ÖPE megszorító csomagjához”, s nem hajlandóak részt venni olyan intézkedésekben, amely a pécsiekkel fizetteti meg az utóbbi évek felelőtlen gazdaságpolitikáját.

Nagy Csaba alpolgármester elmondta: a város nehéz anyagi helyzetéért egyértelműen a szocialista városvezetés tehető felelőssé. Ma még mindig arra kényszerül a vezetés, hogy ezeket a hibákat helyrehozza. Az, tette hozzá, hogy ma hitelképes Pécs, nagyrészt annak köszönhető, hogy a tényekkel szembenéző, őszinte költségvetést alkot az önkormányzat. Elmondta még, a szocialisták által felvett hitelekkel csak az árfolyamveszteség miatt mintegy 3,5 milliárd forintot bukott Pécs.

Frissítve (19:01)

Tóth Bertalan kontra Páva Zsolt

Tóth Bertalan az MSZP módosító indítványait ismertetve többek között kérte a színház egymilliárd forintos felújítását, egy százmillió forintos gazdaságfejlesztési program elindítását, folytassák 200 millió forint értékben a panelprogramot, jöjjön létre százmillió forint értékben foglalkoztatás-fejlesztési program, s növekedjen 30 millió forintra a rendőrség támogatása, hozzák létre a hivatal ügyfélszolgálatait a külvárosokban.

Páva Zsolt azt mondta: pofátlanság és arrogancia jellemzi Tóth Bertalan módosító indítványait, s arról tanúskodnak kérései, hogy nem látja át, milyen komoly problémákat okozott a szocialista vezetés az elmúlt közel egy évtizedben. Csizi Péter reagálásában kijelentette: Tóth Bertalan nincs tisztában a város jelenlegi pénzügyi helyzetével. Hoppál Péter megjegyezte: az MSZP összesen másfél milliárd forintos plusz kiadást jelentő indítványokat nyújtottak be. Ez szerinte felelőtlenségről tanúskodik.

Frissítve (19:28)

Kihelyezett ügyfélszolgálatokat hoznak létre

A testület többsége egy kivételével minden MSZP-s módosító indítványt leszavazott. Az egyetlen, kompromisszumos javaslat a Polgármesteri Hivatal külvárosokban történő ügyfélszolgálataival kapcsolatos témában született. A képviselők többsége megszavazta, hogy Meszesen még idén, míg Uránvárosban és Kertvárosban jövőre létrehoznak ügyfélszolgálatokat. A Jobbik módosító indítványait, melyek az oktatási rendszert érintették, elutasította a többség. A rendelet egészéről történő szavazáskor 20 igen és 7 nem szavazat érkezett.

Frissítve (19:40)

A szakszervezet nem támogatta az alacsony jövedelmű közalkalmazottak támogatását

Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi képviselője a szavazás után a szakszervezeti oldal véleményét tolmácsolva azt mondta: a meghozott intézkedések miatt nagy valószínűséggel a „térre vonulnak majd”, hiszen több döntés hátrányosan érinti a közalkalmazottakat.

Nagy Erzsébet szerint nem elfogadható az sem, hogy az alacsony keresetű, bruttó 100 ezer forintot kereső közalkalmazottak kapjanak csak cafetéria-juttatást. A fideszes Trombitás Károly szerint a lépéssel éppen az alacsonyabb jövedelműek kívánnak segítenek.

A közgyűlés a második, egyben utolsó napirendi pont megszavazásával, röviddel Nagy Erzsébet hozzászólása után befejezte munkáját.

Frissítve (péntek 08:37)

A pécsi LMP sajtóközleménye:

Kemény megszorítások Pécsett: az LMP nem támogatta a költségvetést.

„Pécs ma sikeres város, … A gazdasági élet szereplői és a pénzintézetek
is újra bíznak Pécsben. …. Több mint egy éve dolgozunk azon, hogy
legyőzzük a kudarcokkal teli, milliárdos adóssággal, sikertelenséggel teli
múltat. … átszerveztük a cégeket, visszavettük a Vízművet, megszüntettük az
indokolatlanul magas prémiumokat és a bújtatott állásokat, illetve a politikusi kiváltságokat. Ha mindezeket nem tettük volna meg,
Pécs ma nem lehetne ennyire sikeres. ”

Dr. Páva Zsolt (2010 ősz)

Páva Zsolt polgármester úr néhány héttel ezelőtt a költségvetési vita elhalasztását kérte, mert az általa akkor benyújtott költségvetési tervezetet nem érezte kellően „őszintének”. A városi képviselők alig egy hete kapták kézbe az átdolgozott, ezúttal „őszinte és bátor” büdzsét. A város vezetői tehát, közel két évvel a szocialista városvezetés leváltása után szembesítik Pécs lakosságát a valós problémákkal. Öt hónappal az önkormányzati választásuk után a pécsiek iskolabezárásokkal, elbocsátásokkal, új adónem bevezetésével, és a helyi adók megemelésével szembesülhetnek. Félő, hogy ez a szembesítés sokkoló lesz a pécsi polgárok számára. A helyzet kialakulásáért nem a pécsiek felelnek. A számlát most mégis ők kapják majd kézbe.

Az LMP abban egyetért, hogy a város adósságának jelenlegi szintjéért jórészt a korábbi, szocialista-szabad demokrata városvezetés, és a korábbi, balliberális kormány önkormányzatokat megszorító politikája tehető felelőssé (amely intézkedések káros hatásait a mostani kétharmados Orbán-kormány sem orvosolta). Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy Pécs városát közel két éve már nem a szocialisták vezetik. A FIDESZ-ÖPE városvezető koalíció 2010-ben, a választás évében elmulasztotta, halogatta megtenni a szükséges lépéseket.
Meg kell jegyeznünk, hogy a város eladósodásában korábban nagy szerepet játszó, átgondolatlan beruházási gyakorlattal sem számolt le a FIDESZ. Egy évvel ezelőtt ugyanis FIDESZ-MSZP-SZDSZ közös döntés született a több milliárdos, Megyeri téri mélygarázs fejlesztésről, amely a jövőben ismét súlyos terhet ró a városra. Nem tudjuk elfogadni, hogy a jelen költségvetésben rejlő megszorítások ilyen súlyos mértékben érintsék az oktatást és a szociális szektort. Nem tudjuk elfogadni, hogy ismét a munkahelyeket adó vállalkozások támogatására nem jutnak megfelelő források. Nem tudjuk elfogadni, hogy lényegi társadalmi egyeztetés nélkül hozzanak meg ilyen súlyú döntéseket.

A felsorolt kifogások miatt az LMP képviselői nem támogatták a költségvetést. A FIDESZ- színekben, az egyéni választókerületekben mandátumot nyert képviselők megtették. Ez a megszorító csomag a FIDESZ-ÖPE közös csomagja lett, amelyben (korábbi városvezetési teljesítményük miatt) erkölcsi közösséget az MSZP-nek, és az SZDSZ-nek kell vállalni.

Dr. Keresztes László Lóránt
Önkormányzati képviselő (LMP)

Dr. Kóbor József
Önkormányzati képviselő (LMP)

Frissítve (péntek 08:39)

A pécsi Jobbik közleménye:

“Talán az eddigi 20 év egyik legarrogánsabban levezetett közgyűlése történ ma Pécsett, amikor a fideszes többség elfogadta a város költségvetését. A költségvetés elfogadása előtti napra hívták össze az Érdekegyeztető Fórumot, ezzel jelezve, hogy az érdekképviseletek igényeit az idő rövidsége miatt biztosan nem fogják beépíteni a költségvetésbe. Az érdekegyeztetés során még benne volt az előterjesztésben a közalkalmazottak évi 80 ezer forintos cafetéria juttatása.

A Közgyűlés ülésének elején került kiosztásra a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság fideszes elnökének módosító javaslata, amely elvette a közalkalmazottaktól (így például a pedagógusoktól) ezt a juttatást, amelyet a fideszes többség el is fogadott, beváltva ezzel a három csapást. Az amúgy is alacsonyan fizetett közalkalmazottak adóját először megemelték, továbbra is ezt a réteget sújtják a megszorítások, és most még ezt a minimális juttatást is elveszik tőlük. Emlékezetes, hogy amíg országos szinten Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a tanárok megbecsüléséről és fizetésük későbbi emeléséről szónokolt, a költségvetésből kivették a pedagógusok kedvezményes könyvvásárlását. Ezután a pécsi városvezetés tovább viszi az egyébként is már csak túlélésre játszó tanári hivatás megalázását!

A Jobbik tiltakozik a közalkalmazottak további megszorítása ellen, és az ilyen méltatlan, sértő eljárásokat mindörökre száműzni kívánja a politika színteréről.

Követlejük, hogy a Pécsi Önkormányzat cserélje le az Érdekegyeztető Fórum tagjait, akik bebizonyították, hogy nemcsak formalitásként kezelik ezt a fontos intézményt, de meg is csúfolták a dolgozók érdekvédelmét.

Gyimesi Gábor,
önkormányzati képviselő

Fogaras Gábor
önkormányzati képviselő

Németh Zsolt,
országgyűlési képviselő
Jobbik”

Korábban írtuk:

A várakozások szerint olyan költségvetést alkotnak meg, amely megteremtheti Pécs hosszú távú fejlődésének és a pécsiek biztos gyarapodásának alapjait. Mint azt Páva Zsolt polgármester az este fél hatkor kezdődő közgyűlés előtt elmondta, egy nyílt, őszinte és bátor büdzsé lesz az idei, amely szembenéz a problémákkal.

Mint az a költségvetésről szóló, a város gazdasági helyzetét is elemző előterjesztésből kiderül, az idei büdzsében feszültségek húzódnak meg működési és fejlesztési oldalon egyaránt. Idén újra kellett gondolni a költségvetés felépítését és finanszírozhatóságának biztosítását, melynek alapjait a 2009-2010-ben elvégzett átvilágítás teremtette meg. Ez kimutatta, hogy a város költségvetése évek óta folyamatosan emelkedő működési hiánnyal küzd. Ez a működési hiány a bevételek és az állami támogatások folyamatos csökkenéséből, illetve az intézményi és városüzemeltetési kiadások egyre nagyobb mértékű és gyorsuló emelkedéséből adódik.

A dokumentumból kiderül: csak akkor csökkenthető a hiány, ha az önkormányzati körből részben kiszerveznek feladatokat, s elhagyják a nem kötelező feladatok egy részét. Az is világossá vált a tervezés folyamán, hogy meghatározó mértékű működési hiánycsökkentés csak a legnagyobb kiadási tétel, a személyi juttatások körében érhető el.

A képviselők elé kerülő határozati sor részleteket is tartalmaz a 2011-es intézkedésekkel kapcsolatban. E szerint idén többek között felül kell vizsgálni az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok bérleti díjait és az üresen álló helyiségek hasznosításának lehetőségeit. Javaslatokat kell kidolgozni az önkormányzat és gazdasági társaságai részvételével olyan bevételnövelő fejlesztések megvalósítására és támogatására, amelyek rövid távon is segítséget nyújtanak a foglalkoztatás és az önkormányzati bevételek növeléséhez.

Elő kell készíteni az új adórendszer kialakítását úgy, hogy az adóterhelés egyenletes legyen, de lehetővé váljon a bevételek mielőbbi növekedése. Mint írják, szükség van az intézmény-átalakításokra, a nem kötelező feladatok ellátásának csökkentésére vonatkozó javaslatok kidolgozására, hogy már az év felétől, de legkésőbb 2012-től átszervezhessék az intézményrendszert. Ezzel együtt a város egyes feladatait az egyházak, civil és segélyszervezetek részére adnák át az egyik határozati javaslat szerint.

A szeptembertől induló tanévben az óvodákban és az általános iskolákban tanuló, nem pécsi állandó lakóhellyel rendelkezők aránya nem lehet több az összes férőhely húsz százalékánál, s ezzel együtt felül kell vizsgálni a többletóraszámok csökkentését, illetve megszüntetését. Az átalakítások érintenék a bölcsődei és óvodai rendszert is. E szerint az ellátások új üzemeltetési formáin kell elgondolkozni a férőhelyek majdnem felét illetően; azaz a város külső szereplőkkel segítené működtetésüket.

 

A polgármester véleménye:

Mint azt a tervezett büdzsével kapcsolatban Páva Zsolt lapunknak elmondta, Pécsnek és a pécsieknek az az érdeke, hogy teljesen új alapokra helyezzék városunk gazdálkodását. Most adódik először lehetőség arra, hogy olyan költségvetést dolgozzanak ki, amely valóban megteremtheti Pécs hosszú távú fejlődésének és a pécsiek biztos gyarapodásának alapjait, „eddig ugyanis a romeltakarítás és a tűzoltás költségvetései voltak, ez azonban építeni akar” – tette hozzá.

Páva Zsolt szerint a büdzsé tárgyilagos és igazságos, mert mostantól „csak a feladatok számítanak, csak a pécsiek érdeke az irányadó”. Nyílt, átlátható és őszinte a költségvetés a város első embere szerint, amely hosszú évek óta most először valóban szembenéz a problémákkal, és le is győzi azokat. „Végre eljött az idő, amikor szembenézhetünk a múlttal, az itt hagyott romhalmazzal, az évtizedes problémákkal, az elavult struktúrákkal és mindazzal, ami eddig csapdába zárta a pécsieket és a várost magát is. Emiatt szokatlan lehet a Megújulás Költségvetése, amelyet néhányan biztosan támadni fognak majd, azonban minden elemében a közösség, a pécsiek érdekeit szolgálja, nem pedig egyes, szűk érdekcsoportokét” – zárta véleményét a polgármester.

 

Reakciók a pártoktól a készülő büdzsével kapcsolatban:

Az MSZP szerint alig változott valami az utóbbi egy hónapban, amióta a költségvetéssel kapcsolatos egyeztetéseket folytatja a városvezetés. Mint közleményükben írják, a rendelettervezethez csatolt határozati javaslat sok esetben nem bíbelődik a részletekkel, meghatározza a célokat, de konkrét intézkedésekről nem szól. A párt szerint azonban néhány konkrét intézkedés szöges ellentétben áll a Fidesz korábbi politikájával, választási ígéreteivel; egyszerűen megszorításokat léptet életbe. Az MSZP frakció nem támogatja a büdzsé elfogadását.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom pécsi képviselői szerint az MSZP 8 éves kormányzásának köszönhetően az ország gazdasága romokban hever, ám a kétharmados többségben lévő Fidesz nem tesz semmit a bajban lévő önkormányzatok megmentéséért. „Pécs város költségvetését számos helyi tényező sújtja, az EKF értelmetlen beruházásai, és azok fenntartási költségei, valamint a súlyos adóterhek” – mondja Gyimesi Gábor képviselő. Szerinte a szociális és közoktatási intézményekről, szakfeladatok ellátásáról még több bőrt próbálnak lehúzni, másrészről viszont sztárfizetések jellemzik az önkormányzati cégeket.

Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika képviselője nem biztos benne, hogy a most tervezett büdzsé őszinte és szembenéz a tényekkel. Mint mondta, a város egy olyan csapdahelyzetbe került, amelyet még a korábbi szocialista városvezetés állított. A jelenlegi kormányzás sem tudott eddig javítani a helyzeten, mondta, ezért most rákényszerült egy brutális, közvetlenül a lakosságon lecsapódó megszorításokkal operáló költségvetés beterjesztésére. A képviselő szerint az elmúlt évekkel ellentétben szemléletváltozás sem figyelhető meg, így hajlamos a meggondolatlan lépésekre a városvezetés. Kijelentette: nem támogatják a megszorításokat, így a büdzsé kapcsán nemmel szavaznak majd.

Hirdetés

Comments are closed.