Közgyűlés: városi cégekről döntöttek

Rendkívüli ülésen tárgyalta a pécsi közgyűlés a tulajdonában lévő társaságok átszervezését. A testület a kulturális központ pályázatait és a Támasz Alapítvány ellátási szerződésének módosítását is napirendre vette csütörtökön.

hirdetés

Első napirendi pontként a Pécsi Temetkezési Kft.-vel kapcsolatban döntött rendkívüli ülésén a város közgyűlése. A határozat értelmében a Pécsi Üzletrészkezelő Kft. jegyzett tőkéjét 44,7 millió forintról 20,61 millió forintra szállították le. A tőkekivonás tárgya a Pécsi Temetkezési Kft. 24,09 millió forintos névértékű üzletrésze, melyet a tőkeleszállítással egyidejűleg az önkormányzat tulajdonba vesz. A Pécsi Temetkezési Kft. így az önkormányzat kizárólagos tulajdonába került.

Ezt követően a gazdálkodás folyamatos nyomon követése, valamint a temetőben megvalósuló beruházások felügyelete céljából a Pécs Holding Zrt.-t, mint kontrolling és műszaki apparátussal rendelkező szervezetet bízzák meg a menedzsmentjogok gyakorlására.

Frissítve (16:22)

A közgyűlés második döntésében Pécsi Eszközkezelő Kft. törzstőkéjét is leszállította 405,4 millió forintról 56,64 millió forintra.

A tőkekivonás tárgyát itt a Pécsi Vízmű Zrt. részvényei képezik, amelyek így a város tulajdonába kerülnek. Erre azért volt szükség, hogy Pécs gyakorolhassa az őt megillető részvényesi jogait. A tőkeleszállítást követően a Tettye Forrásház Zrt. apportálás útján tulajdonrészt szerezne a Pécsi Eszközkezelő Kft.-ben. Az apport tárgya a Tettye Forrásház Zrt.-nek a Pécsi Vízmű Zrt.vel szembeni követelésállománya. A Tettye Forrásház Zrt.-nek összesen több mint egymilliárd forintos követelése van a Pécsi Vízmű Zrt. és leányvállalataival szemben.

A város most úgy döntött, hogy a hatékonyabb és koncentrált követeléskezelés érdekében a Tettye Forrásház Zrt. apportálja a Pécsi Eszközkezelő Kft.-be. Döntöttek arról is, hogy megváltozott cégkörülmények miatt lemondó Brányi Endre ügyvezető helyét november 10-től Bakonyi Zoltán veszi át a Pécsi Eszközkezelő Kft.-ben.

Csizi Péter alpolgármester elmondta: a szocialista városvezetés egy korábbi hibás döntését korrigálta a közgyűlés az előterjesztés megszavazásával.

A közgyűlés a fenti döntések mellett hozzájárult a Pécsi Kulturális Központ „Mesterek/Más terek” és „Pécsi kesztyű – brandépítés a kézművesség, az építészet, a fotográfia és a média összefogásával” című pályázatainak beadásához.

Emellett döntöttek a képviselők arról, hogy módosítják a Támasz Alapítvánnyal kötött ellátási szerződést. Erre azért volt szükség, mert a szervezet a Névtelen utcában 200 fős nappali melegedőt és 200 adagos népkonyhát működtet a továbbiakban, valamint 28 férőhelyes átmeneti otthont nyit. A Dugonics utcában idényjelleggel krízisszállót is működtetnének 50 férőhellyel minden év november 01-jétől április 30-áig.

A közgyűlés vita nélkül fogadta el az előterjesztéseket és fél órás munka után véget ért.