Közlemény a védekezésről

Dr. Hargitai János kormánymegbízott, a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke csütörtökön adta ki az árvízi védekezésről szóló sajtóközleményét. Szó szerint közöljük. 

hirdetés

“A Kormány által, a Duna áradása miatt a mohácsi járás közigazgatási területére június 10-én kihirdetett veszélyhelyzet továbbra is érvényben van.”

Ennek következtében védekezési területünkön, valamint a Baja-Margitta szigeti árvízvédelmi szakaszon, amelyhez a Mohácsi-sziget is tartozik, rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben. Belvízvédelmi vonatkozásban a Kölked-bédai belvízvédelmi szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültség van elrendelve.

A Duna Dunaszekcsőnél tegnap, 2013. június 12-én 23 órakor 977 centiméter magasságon tetőzött. Mohácsnál a tetőzés ma, június 13-án hajnali 3 órakor következett be 964 centiméteres vízszinten.

A Duna vízállása Mohácsnál ma 15 órakor 963 centiméter volt, amely a tetőzés óta eltelt 12 órában mindössze 1 cm vízszint csökkenést jelent. A folyó vízállása Dunaszekcsőnél ma 16 órakor 974 centiméter, így a tegnap éjfél előtti tetőzés óta csak 3 centimétert apadt.

A mohácsi és a dunaszekcsői kompjáratok nem közlekednek, a folyón a Nemzeti Közlekedési Hatóság által elrendelt hajózási tilalom van érvényben, a mohácsi határkikötő le van zárva. A közúti közlekedésben korlátozás nincs.

A mai napon is, mint Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke, a védekezésben résztvevő szakmai szervezetek vezetőivel közösen a helyszíneken kísértem figyelemmel az árvíz elleni védekezés állását, amelynek során számos védelmi intézkedést foganatosítottunk.

Dunaszekcsőn több, a folyó partján álló ingatlan védelme érdekében folyamatos szivattyúzásra volt szükség. A mentett oldalon fakadó vizek területeit másodvonalbeli védmű kialakításával kellett védeni. A védőgátakat, ahol szükségesnek látszott, megtámasztották és megerősítették, valamint ellennyomó medencéket alakítottak ki. A földgát megfelelő állapotban van. A Baross utcában a meghibásodott közvilágítást az E.ON szakemberei helyreállították.

Bárban 5 polgárőr figyelőszolgálati feladatokat lát el. A veszélyeztetett részen folyamatos a víz szivattyúzása. Mohácson egy 4 fős családnak kellett, házuk alámosása miatt elhagynia otthonát. Ők hozzátartozóikhoz költöztek. A város belvízzel fenyegetett részén, több utcában a házakat körbe fóliázták, a vízelvezető árkokat megtisztították Néhány udvarba és pincébe beszivárgott a talajvíz. A Szent János utca 19. számú ház előtt az úttest teljes szélességében beszakadt, ezért egy személy kénytelen volt elhagyni otthonát. Ő is rokonainál lett elhelyezve. A talajvíz kimosta a talajt és talajmozgást okozott, ennek következtében az ivóvizet biztosító csővezetékekre, valamint a gázvezetékekre nyomás nehezedik. A Gőzhajó utcában az egyik vízvezeték eltörött.

Ez 26 lakóházat, összesen 100 lakót érintett. A Mohács Víz Kft. a vezetéket szakaszolta, és a helyreállítást 16 órakor befejezte. Egy kisebb részen meghibásodott a gázvezeték is, amely 1 fogyasztót érint. Az E.ON gázszolgáltató szakemberei az érintett gázvezetéket szakaszolták, az út lezárásra került. Végleges helyreállítása, a talajvíz utánpótlása miatt az árvíz levonulása után lehetséges.”