Közlemény az árvízi helyzetről

Dr. Hargitai János kormánymegbízott, a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke kedd este adta ki sajtóközleményét. Szó szerint közöljük. 

hirdetés

“A kormány tegnap Baranya megyében a mohácsi járás közigazgatási területére a Duna áradása miatt veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ennek okait és az árvíz elleni védekezés irányításában bekövetkezett változásait a ma, június 11-én, a déli órákban a sajtónak eljuttatott közleményemben tájékoztattam a megye lakosságát, különösen az árvízveszélyben érintett településeken élőket. Ennek következtében védekezési területünkön, valamint a Baja-Margitta szigeti árvízvédelmi területen, amelyhez a Mohácsi-sziget is tartozik, rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben.

Ma a veszélyhelyzet elrendelésére vonatkozó jogszabályok adta jogkörömben eljárva megyei védelmi bizottsági határozatban intézkedtem az árhullám elleni védekezés sürgős teendőiről. Így többek között meghatároztam a Mohácsi Helyi Védelmi Bizottság elnökének és az árvízveszélyben érintett települések polgármestereinek tevékenységére vonatkozó feladatokat, intézkedtem, hogy a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kijelölje azokat a személyeket, akik a települések védekezésének irányítását átveszik és utasítást adtam feladatuk megkezdésére. Rögzítettem a kommunikáció rendjét, a lakosság sajtó útján történő rendszeres tájékoztatásának módját.

A Duna vízállása Mohácsnál 2013. június 11-én 14 órakor 936 centiméter volt, amely az elmúlt 24 órában 33 cm vízszint emelkedést jelent. Az előrejelzések alapján a folyó június 13-án, csütörtökön tetőzik, Dunaszekcsőnél várhatóan 975 ± 15 centiméter körüli, Mohácsnál 965 ± 10 centiméter körüli magasságon. A mohácsi és a dunaszekcsői kompjáratok nem közlekednek, hajózási tilalom van érvényben, a közúti közlekedésben korlátozás nincs.

A mai napon a dél-dunántúli terület vízügyi igazgatójával és az árvízveszélyben érintett települések vezetőivel személyesen ellenőriztem a gátak, a védművek kiépítettségét és állapotát. A szakemberek szerint a gátak meg fogják tartani a folyó közel tíz méterre duzzadó vizét. Dunaszekcsőn a mai napon mintegy 100 fővel folyt a védekezés. A Cementgyár területén az ideiglenes gátat magasították, a Baross utcában biztonsági elzárás készítettek elő. Kritikus pont volt a Halász utca, ahol 3 ház melléképületébe szivárgott a víz. Ezekből az értékeket kimentették, a házakat homokzsákokkal és fóliázással védik. A Felső-Duna soron 50 méter hosszan biztonsági okokból nyúlgátat építenek.

Bárban hajnal óta szivattyú végzi a mentett oldalon a buzgárokból feltörő víz eltávolítását. A buzgárok felfogására ellennyomó medencéket építettek.

Mohács belvízzel fenyegetett részén, több utcában körbe fóliázással védik a házakat, A Sokacrév és a csónakház árvízkapuját lezárták. A munkálatok a Bem utcában folytatódtak. A város árvízvédelmi töltéssel rendelkező szakaszán figyelőszolgálat működik, kétóránként olvassák le a vízmércék állását.

Baranyába tegnap és az éjszaka több mint 100 tűzoltó érkezett, akik Dunaszekcsőn segítik a védekezést. Az árvízi munkálatokra jelentkezett önkéntesek száma megyei szinten már meghaladta a 400 főt. Az Országos Vízjelző Szolgálat jelentéséből ismert, hogy a Duna vízgyűjtő területének felsőbb szakaszán a tegnapi napon lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a folyó ausztriai szakaszain megállt az apadás, egyes részeken kisebb vízszintemelkedést is észleltek. A magyarországi gyorsabb apadású szakaszokon várhatóan csak lelassul a vízszintcsökkenés.”