Közlemény az árvízről

Dr. Hargitai János kormánymegbízott, a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke vasárnap este adta ki sajtóközleményét. Szó szerint közöljük. 

hirdetés

“A Duna baranyai árvízvédelmi szakaszán, a bal parton már két napja másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Lényeges változás a tegnapi közleményemben leírtakhoz képest, hogy ma reggel 6 órától a jobb parton is, az eddigi első fokú készültséget másodfokúra emelték.

A folyó vízállása ma 14 órakor 865 cm volt, , amely az elmúlt 24 órában 44 cm vízszint emelkedést jelent.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság a Duna baranyai szakaszára a hajózási tilalmat a tegnapi nap folyamán rendelte el. A megyében lezárt közút nincs, így a forgalom zavartalan. A közművek az árvízveszélyben érintett településeken rendben működnek.

Az elmúlt időszakban Dunaszekcsőn naponta 120-130 fővel, a helyieken kívül sok önkéntessel végezték az árvédelmi munkálatokat. A községben a védekezés 1,4 km hosszon vált szükségessé, amelyből 150 méteren földgátat alakítottak ki. Elhelyeztek 45.500 homokzsákot, amelynek során 1.100 m3 homokot használtak fel. A Lanka-patak torkolatának elzárása 300 m3 földet igényelt. A gátak 90 % feletti készültségen már tegnap elkészültek, végleges kialakításukra a hétfői napon kerül sor, így a Felső-Duna soron a gát magasságát 9,7 méterről 10 méteres szintre emelik. Megkezdik a Széchenyi utca végének és a kompkikötőnek homokzsákokkal történő lezárását. A betongyárnál ugyancsak homokzsákok felhasználásával, 150 méter hosszúságban kétsoros gátat alakítanak ki.

Bárban az elmúlt napokban több, mint 200 fő dolgozott, itt is számos önkéntes bevonásával.

A megelőző védekezési munkákat befejezték, az ideiglenes védművet a várható legmagasabb vízszintnek megfelelően megépítették. Felhasználtak 120m3 homokot, beépítettek 11.000 homokzsákot.  A településen az esetleges víz átszivárgások, buzgárok kialakulásának azonnali észlelésére figyelőszolgálat működik. Az árvízi jelenségek elhárítására 15 személy, valamint gépek állnak készenlétben.

Ma Újmohács „Porondi” nevű részén lábon álló ártéri nyaralókat ellenőriztek a katasztrófavédelem, a vízügy, és a vízi rendészet munkatársai. Ennek során 9 személyt és 3 házi állatot szállítottak Mohácsra. Egy állampolgárnak a települési önkormányzat ideiglenes lakást biztosított.

Az árvízvédelemmel foglalkozó szakemberek és a gátakon eddig dolgozók mindent megtettek a nagyobb ár fogadására. Az állandó figyelőszolgálattal, a védművek állapotának folyamatos ellenőrzésével, a védekezők munkájának szervezésével, a vízszint emelkedésével szükségessé váló intézkedések megtételével készülünk a Duna tetőzésére, a nagy víz fogadására. Ehhez minden erőforrás és a megfelelő eszközök rendelkezésünkre állnak.”