Megválasztották Pécs új jegyzőjét

A zárt üléssel együtt összesen több mint hetven napirendi pontot tárgyalnak a csütörtöki városi közgyűlésen. Az ülés előtt a szocialisták kezdeményezésére a közoktatási és szociális intézmények működésének átszervezése kapcsán két órán át közmeghallgatást is tartottak.

hirdetés

A közmeghallgatás elején dr. Hoppál Péter oktatási bizottsági elnök elmondta: az elmúlt időszakban áttekintették az oktatási rendszert. A fél év alatt zajló előkészítő munka során kiderült, hol kell visszavonulni, s hol lehet plusz erőforrásokat bevonni a rendszerbe. Mint mondta, vannak olyan hiányosságok, amelyek nem hordozhatóak tovább.

Példaként említette, hogy a középfokú intézményekben a diákok fele nem pécsi, mégis a város viseli taníttatásuk költségeit.

Hozzátette: találtak üres iskolapadokat, üres kollégiumi szobákat. Ezek fenntartására azonban nincs pénze Pécsnek. Be kellett hát avatkozni a rendszerbe, méghozzá oly módon, hogy intézményfejlesztéseket lehetővé tevő minőségi előrelépés történjék.

A felmenő rendszerben megszűnik a tanítás az Anikó utcai iskolában, így érthetően ezzel kapcsolatban szólaltak fel többen. Kozma Balázsné, az intézmény pedagógusa hosszan sorolta azokat az érdemeket, amelyet elért az “Anikó”, s amellett érvelt, hogy meg kellene tartani az iskolát. A szülők részéről többen afelől érdeklődtek, hogy mi történik
alsós tagozatú gyermekükkel, ha egy-két év múlva bezár a suli?

Elmondták: az Anikóban folyó oktatás színvonala magas, így garanciát várnak arra vonatkozóan, hogy ez egy másik intézményben is így lesz.

Frissítve (10:24)

Egy pécsi választópolgárként bemutatkozó férfi a Felsővámház utcai iskola felmenő rendszerben való megszüntetése ellen szólalt fel. Elmondta: a városnak meg kellene találnia annak a módját, hogy fenntartható maradjon az intézmény. “Keressük meg annak a lehetőségét, hogy próbáljanak munkahelyet biztosítani azoknak, akik akarnak dolgozni” – mondta.

Frissítve (10:43)

Egy, a szociális ágazatban több mint 25 éve dolgozóz hölgy elmondta: egyre rosszabb a szférában dolgozók helyzete, kaotikus szabályozások bénítják a rendszer megfelelő működését. Mint mondta, bármilyen, a szférában tervezett átalakítást a dolgozókkal, szakértőkkel kellene kidolgoztatni. A város által tervezett álláshely-csökkentés szerinte még hátrányosabb körülményeket teremt.

Frissítve (12:06)

Wittner István védelmébe vette a városvezetést. Mint mondta, mindenki azon dolgozik a közgyűlésben, hogy ennek a városnak jobb legyen. Nagy Csaba alpolgármester elmondta: nagyon sokáig dolgoztak azon, hogy mi módon lehet átalakítani az ellátórendszereket. A döntést komoly szakértők javaslatára és segítségével hozták meg az ismertetett
formában.

Hozzátette: egyértelművé vált, hogy csak akkor lesz hatékony az oktatás, ha integrált rendszerben folyik. Nagy Csaba a középfokú intézmények átalakításával kapcsolatban elmondta: hihetetlen nagyarányú a vidékiek száma. Ezt a város tehertűrő képességen nem viseli el. A megszűnő álláshelyekről azt mondta: nagyrészt nyugdíjazásokkal oldják meg a feladatot.

Kővári János kijelentette: összesen 18 milliárd forintba kerül a közoktatás finanszírozása, miközben az állam csak 9-et ad, mindez azzal a ténnyel együtt, hogy drasztikusan lecsökkent a gyermeklétszám, kritikus helyzetet szült. A képviselő azt mondta, felelősen járnak el akkor, amikor próbálják működőképessé tartani a rendszert.

Frissítve (13:00)

A zárt üléssel kezdődő közgyűlésen megválasztották az év tűzoltóját (Vass István) és az év rendőrét (Hantai Katalin), valamint határozatlan időre Szabó Anettet választották meg a Tédéem Pécs vezetőjévé.

Megválasztották Pécs új főjegyzőjét is dr. Lovász István személyében. Lovász eddig is a városházán dolgozott a Polgármesteri Hivatal referatúrájának vezetőjeként, korábban pedig városfejlesztési főosztályvezetőként.

Frissítve (13:06)

A városi rendőrkapitányság beszámolójából kiderült: Pécs ma biztonságos városnak számít, s a mutatók is egyre jobbak lettek az elmúlt évek során. Városunk a nagyvárosok bűnügyi helyzetét illetően a legjobb helyen áll, mondta a Korontos Zoltán rendőrkapitány.

A közgyűlés negyed négyig szünetet tart.

Frissítve (15:50)

A szünet után ismét munkához látó közgyűlés egyhangúlag szavazta meg Góra Zoltán, volt pécsi tűzoltóparancsnok utódának Kordé Norbert tűzoltó őrnagyot.

Frissítve (16:50)

A képviselők vita nélkül fogadták el a szociális intézmények álláshely-csökkentésével kapcsolatos előterjesztést, s szavaztak a Művészetek és Irodalom Háza továbbműködtetéséről is. A megye által felhagyott intézményt az eddigiekkel megegyező profillal viszi tovább a város.

Frissítve (17:41)

A testület tagjai hosszasan vitatkoznak a közoktatási rendszer átalakításáról. Az eszmecsere alatt a már számtalanszor elhangzott kritikákat és az ismert érveket ütköztetik egymással. Sok újdonság nem hangzott el, ám több kisebb módosító indítványt is befogadott a testület.

Frissítve (18:07)

A közgyűlés kevésbé fajsúlyos napirendi pontokkal folytatódik; együttműködési megállapodásokról, kisebb szerződésekről döntenek a képviselők a kora esti órákig bezárólag.