Közmunka: kevesebbet, jobban

Idén ugyan kevesebb pénz jut közfoglalkoztatásra, ám az összeget az eddigieknél jóval nagyobb hatékonysággal kívánja elkölteni a kormány – mondta Páva Zsolt polgármester egy, a témában rendezett pécsi fórum kapcsán lapunknak. A rendezvényen részt vevő illetékes államtitkár hozzátette: olyan szociális ellátó- és foglalkoztatási rendszert kívánnak kiépíteni, ami a munkára és nem az attól való távolmaradásra ösztönöz.

hirdetés

A kormány terveit egy, a Nemzeti Közfoglalkoztatási Programról szóló fórumon ismertették a témában dolgozó szervezetek, a városháza és a megyei kormányhivatal munkatársai előtt. A részletekről dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára beszélt.

Mint azt a rendezvény szünetében újságíróknak elmondta, a közfoglalkoztatás új rendszerének sikere a munkahelyek létrehozásával kapcsolatos kormányzati célok elérése szempontjából is alapvetően fontos. Utalt rá: a kabinet céljai között szerepel, hogy az évtized végéig egymillió új munkahely jöjjön létre Magyarországon. Mint mondta, éppen ezért szeretnék elérni, hogy a tartósan munkanélküliek ne csak papíron, hanem a valóságban is munkaképes állapotban legyenek.

„A régi rendszer iszonyú sok pénzbe került, s nem oldotta meg a munkanélküliek problémáját. Éppen ezért az országos közmunkaprogram keretében most oda csoportosítottuk a pénzt, ahol a legnagyobb szükség van a forrásokra” – mondta Czomba Sándor, hozzátéve: tavaly összesen kilencezren vettek részt a programban, míg idén csak a vízügyi károk enyhítése során dolgoznak ennyien a rendszerben, összesen pedig 22 ezer embernek adnak majd munkát.

A célra az eddig felhasznált összegnél kevesebbet fordítanak, ám a forrást hatékonyabban költik el. Az új rendszerben azokat a vállalkozásokat segítik, akik tartós munkanélkülieket foglalkoztatnak. Az ilyen cégek az alkalmazottak bér- és járulékköltségeinek nyolc hónapon keresztül akár nyolcvan százalékát is megkapják az államtól. Emellett a felhasználás céljait is meghatározzák. A kormány abban bízik, hogy az így foglalkoztatott emberek nagy hányada tartósan visszatérhet a munka világába.

Páva Zsolt lapunk kérdésére azt mondta, a korábbi pazarló rendszerrel szemben mostantól célzottan, hatékonyabban lehet felhasználni a forrásokat. Míg az országos jelentőségű területeken (árvizek kezelése, közutak karbantartása) az állam kezeli a közfoglalkoztatás rendszerét, addig az önkormányzati illetőségű területeken a települések kezébe kerül a szféra irányítása – tette hozzá.