Közös politika kell az euróért

Az amerikai központi bank volt elnöke szerint csak úgy lehet megmenteni az európai közös pénzt, ha az euróövezet országai mélyítik az integrációt, és politikai unióra lépnek.

hirdetés

Alan Greenspan a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjúban beszélt erről.

A 87 esztendős szakember kifejtette: nem hisz abban, hogy tartósan működőképes lehet egy közös gazdasági és valutaövezet úgy, hogy közben a 17 tagállamban 17 eltérő szociális rendszer áll fenn. “Az eurózónának teljes politikai unióra van szüksége, akár minden tagállam részvételével, akár mag-Európaként. Ez az egyedüli út, ha nem akarják, hogy szétessen az euróövezet” – mondta Alan Greenspan.

A volt Fed-elnök ugyanakkor hozzátette: kételkedik abban, hogy Európában létrejön a politikai unió.

Greenspan az interjúban kifejtette: a német központi bank az euróövezet legnagyobb hitelezője, a többi, eurót használó ország jegybankja összesen 570 milliárd euróval tartozik a Bundesbanknak. “Elvárják, hogy Németország állja a cechet. Ebből is látszik, hogy nem működik különösebben jól (az euróövezet), nincs egyensúly” – mondta.

A Fed volt elnöke ugyanakkor pozitívumként értékelte, hogy a bankunió létrehozásával német javaslatra kiveszik a tagállami hatáskörből, és európai szintre emelik a pénzügyi szabályozást és felügyeletet. Szavai szerint a bankunió az első lépés egy esetleges majdani politikai unió felé.