Közösségi ház lehet a Pepita diszkóból

Egy uniós pályázati forrásból újítaná fel a pécsi önkormányzat a volt Pepita diszkó épületét a Balokány-ligetben, hogy később közösségi házként működhessen. Az egyre jobb színben lévő park és a ház fenntartását egy civil szervezet oldaná meg.

hirdetés

Újabb példa igazolja, hogy az önkormányzat komolyan együtt kíván működni a civil szervezetekkel, s lehetőséget is biztosít számukra, hogy a közösség érdekében lépni kívánó helyieknek teret engedjen. Mint ismert, az egykori Balokány-liget pusztulásának is többek között civil erőfeszítések segítségével vetettek véget. Az egyre tisztább, rendezettebb területen most újabb attrakcióra készülnek, hiszen a tó mellett álló egykori Pepita diszkó helyzetét is rendeznék.

A park gondozása, a helyi közösség erősítése okán létrejött Balokány-ligetért Egyesülettel a minap állapodott meg az önkormányzat arról, hogy az egyesület a jövőben igyekszik megőrizni a park természeti értékeit, végzi a területen a karbantartási munkákat, s lehetőség szerint folyamatos fejlesztéseket is végrehajt.

Ez utóbbi kapcsán a város is beállt a szervezet mögé azzal, hogy két pályázatban is segíti a szervezet céljait. Az egyik éppen a ligetben található épületegyüttes, a valamikori Pepita diszkó épületének felújítására nyújtana fedezetet. Az egykori szórakozóhelyen egy rekreációs, a szabadidő eltöltésére kiválóan alkalmas környezetben, a telepített funkciók igényeit is kiszolgáló civil szolgáltatóházat alakítanának ki, összesen közel ötvenmillió forintból.

A munka keretében korszerűsítenék az épület fűtési rendszerét, a földszinti belső térszerkezetet átalakítanák a jövőbeni funkcióhoz igazodóan, megújulnának a mellékhelyiségek, és az épület megfelel majd az esélyegyenlőségi előírásoknak is.

A másik pályázat a Balokány-ligetet érintő természeti problémákat orvosolná. A forrásokból a tó vízminőségét szabályozhatnák, a környező zöldterületet gondozhatnák, állíthatnák helyre, védhetnék.

Mint azt Kővári János lapunknak elmondta, a pályázatok segítségével így a Balokány-liget önkormányzati tulajdonban lévő ingatlana, amelyen a Balokány-tó is elhelyezkedik, a város életének újból közkedvelt helyévé válhat, ráadásul folyamatosan Pécs egyik gondozott szeglete lenne. A természeti és emberi erőforrási bizottsági elnök azt mondta: a város a jövőben is megad minden segítséget a civileknek, s – ahogy a város több területén – itt is azt szeretné elérni, hogy a helyiek minél nagyobb odafigyeléssel bánjanak a rájuk bízott értékekkel.