Közúti egyezmény Magyarország és Szerbia között

Kétnapos látogatásra Magyarországra érkezik hétfőn Tomislav Nikolic szerb államfő, magyar kollégája, Áder János meghívására.

hirdetés

A találkozó alkalmából magyar-szerb kormányközi közúti egyezményt írnak alá.

A Köztársasági Elnöki Hivatalnak az MTI-hez pénteken eljuttatott tájékoztatása szerint Áder János és Tomislav Nikolic kedden tárgyal a Sándor-palotában. Ezt követően írják alá a magyar és a szerb kormány közötti, közúti személyszállításról és árufuvarozásról szóló egyezményt a két elnök jelenlétében.

Orbán Viktor magyar és Ivica Dacic szerb kormányfő október 12-i, budapesti találkozóján a felek egyebek mellett újabb határátkelőhelyek megnyitásának lehetőségét is támogatták. Példaként szóba került az Ásotthalom és a szerbiai Bácsszőlős közötti átkelő, amely hamarosan, a tervek szerint jövő februárban, megnyílik. Orbán Viktor az új határátkelőkről azt mondta, a magyar fél vállalja az infrastruktúra kiépítését.

Tomislav Nikolic, aki idén május 31-én lépett hivatalba, magyarországi látogatásán Kövér László házelnököt is felkeresi hivatalában, továbbá látogatást tesz a Nikola Tesla szerb tanítási nyelvű tanintézményben, amely óvoda, általános iskola, diákotthon és gimnázium is egyben.

Beiktatása után a belgrádi politikus azt mondta, olyan Szerbiát akar, amely “egyenrangú tagja az Európai Uniónak, s amely sosem adja fel szuverenitását, területi egységét, vagy Koszovót”.