KSH: Jövő héten jönnek az államháztartás adatai

A jövő héten nyilvánosságra kerülnek az államháztartás szeptemberi részletes számai, valamint a keresetek augusztusi alakulásáról közöl adatokat a KSH. Ezek az információk azonban nem lesznek piacmozgató hatásúak, így várhatóan a globális piaci hangulat alakítja majd a magyar tőkepiacot a következő, mindössze három munkanapból álló héten – írja az MTI.

hirdetés

Az államháztartás szeptemberi részletes adatait kedden hozza nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hónap elején közölt előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének első kilenc havi hiánya 844,6 milliárd forint, az éves előirányzat 85,8 százaléka volt. Szeptemberben 14,2 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás.

Ugyancsak kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a keresetek augusztusi, illetve első nyolchavi alakulását. Az év első hét hónapjában a bruttó és a nettó átlagkeresetek egyaránt 3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 235 200 forint, a nettó 154 100 forint volt héthavi átlagban. Elemzők az adatokat kommentálva kiemelték, hogy a foglalkoztatottak száma is növekedést mutat, és a bővülés már a magánszektorban is érzékelhető.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 3 és 12 hónapos kincstárjegyeket, valamint változó kamatozású kötvényeket értékesít a jövő héten.
A múlt héten újabb rekord alacsony szintre, 1,30 százalékra csökkent a 3 hónapos kincstárjegyek aukciós átlaghozama. Az ÁKK a jövő keddi aukcióra 40 milliárd forintnyit hirdetett meg ebből az állampapírból, a múlt héten ugyanekkora mennyiségre 51,8 milliárd forint volt a kereslet.

A 12 hónapos kincstárjegyből ugyancsak 40 milliárd forintnyit szándékozik értékesíteni szerdán az adósságkezelő. E papírok két héttel korábban 1,63 százalékos hozammal keltek el, a jegyzések összege pedig nem érte el a felajánlott mennyiséget.

Ugyancsak szerdán értékesít változó kamatozású államkötvényeket az ÁKK. Legutóbb október 9-én 20 milliárd forintot vitt belőlük piacra, az elsődleges forgalmazóktól pedig 85,2 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. A magas túljegyzés miatt az ÁKK 30 milliárd forintot fogadott el.