Külföldi sajtó a magyarokról

Európa legnagyobb hírtelevíziója, az Euronews szerdai adásában foglalkozott a hat magyar személyt – a csatorna megfogalmazása szerint magas rangú tisztségviselőket – érintő amerikai beutazási tilalommal, amellyel kapcsolatban beszámolt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes előző napi washingtoni találkozójáról is. Az Euronews a megbeszélést feszültnek mondta – adta hírül az MTI.

hirdetés

A beszámoló szerint a beutazási tilalommal az Egyesült Államok arra figyelmezteti Budapestet, hogy változtasson a demokratikus értékek aláásásával fenyegető politikáján. Stefan Grobe, az Euronews washingtoni tudósítója szerint a Barack Obama amerikai elnök vezette kormány már régóta elégedetlen a magyarországi kormányzással, most pedig úgy tűnik, kezd elfogyni a türelme. Grobe úgy látja, Washington azt üzeni Budapestnek: “Szedd össze magad vagy pedig viseld a következményeket!”. A beszámoló szerint washingtoni elemzők úgy látják, Magyarország jobboldali kormánya az országot egy olyan tekintélyelvű útra vezette, amelyen a korrupció érzése az elfogult igazságszolgáltatással párosul – mindezt azonban Magyarország tagadja.

A Die Welt című német konzervatív lap szintén az amerikai beutazási tilalom ügyéről írt szerdai számában.
A Washington veszélyben látja a magyar demokráciát című írásában Boris Kálnoky kiemelte, hogy az Egyesült Államok beutazási tilalmat rendelt el állami alkalmazottak ellen, amiből Budapest “botrányt csinál”, miközben “egy sokkal nagyobb témáról van szó”.
Hangsúlyozta, hogy a washingtoni vezetés a rendszerváltás óta soha nem fejtett ki olyan nyomást Budapestre, mint jelenleg, és sokkolónak nevezte André Goodfriend amerikai ideiglenes ügyvivő szavait, amelyek arra vonatkoznak, hogy az Egyesült Államok nem tekintené szövetségesének Magyarországot, ha tovább folytatódna a demokrácia aláásása.

Kifejtette: Washingtonban úgy vélhetik, Budapest túlságosan szoros barátságba került Moszkvával, és meglehet, hogy azért is kell “megrendszabályozni”, hogy a kelet-európai térségben más országok ne kövessék a magyar példát.