Különleges fal az egészségünkért

A szigetvári Egészségfal a szenvedélybetegségekre, és a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet. A fal festésében tíz fiatal vett részt, közöttük hat pécsi. A mű avatásán közismert sportolók vettek részt.

hirdetés

A hazánkban egyedülálló köztéri mű, az Egészségfal Szigetvár belvárosában kapott helyet. A gondolat egyébként a vörösisza-katasztrófa sújtotta Devecserből indult, ahol az összefogása fala készült el. E kezdeményezést továbbfejlesztve az Arc az Egészségért Alapítvány és az Egy Hajóban Alapítvány hozta létre a szigetvári Egészségfalat.

Az alkotás a  függőség veszélyeire és a tiszta környezetre hívja fel a figyelmet.  Az alkotók szerint egyre több fiatal válik a káros szenvedélyek rabjává, s ezért is volt fontos számukra a dohányzás, az alkohol, és a drogok elleni fellépés.

Péterfi Enikő szerint a fallal segíteni szeretnének a szenvedélybetegek,  hogy kikerüljenek a bajból, s egyben figyelmeztetnének arra is, hogy ne is kerüljenek bele.  Speizer Viktor úgy látja, hogy jó tudniuk, hogy az a sok munka, amit festésbe beletettek, azt az emberek viszontlátják,  akárhányszor elmennek a fal mellett, vagy megállnak a közeli parkolóban.”

Az alkotásba egy monitort is beépítettek, amelyen orvosok, sportolók, művészek és közismert személyiségek osztják meg gondolataikat az egészségről. A fal avatásán részt vettek azok az ismert sportolók is, akik a program mellé álltak. Igyekeznek felhívni a fiatalok figyelmét a szenvedélybetegségekre.

Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó a Pécs TV-nek úgy nyilatkozott: “Mi azon vagyunk minden erőnkkel hogy ezt segítsük. És ha többen példaképek összefogunk, akkor ezt jelentősen lendíthetjük előre.”

– Európában és a világon is egyedülálló ez a kezdeményezés – mondta Tímárné Réti Tímea programkoordinátor, az Egy Hajóban Alapítvány kuratóriumi tag. A falba egy webkamerát is telepítettek, amin keresztül kommunikálni is lehet majd a jövőben határokon innen és túl.

A szigetvári fiatalok számára így kinyílik a világ. Más országok fiataljaival is megoszthatják tapasztalataikat. Elsőként Aradon szeretnének hasonló Egészség Falat felépíteni.