Különvéleménye volt, ezért kirakták az aktív pécsi momentumost

Egy magyarellenes kommentháborúban nem állt a többség véleménye mellé, ezért kellett mennie az egyik legaktívabb baranyai, pécsi momentumosnak. A fiatal férfi szerint valójában tagság sem volt, csak egy Facebook-csoport. 

hirdetés

A Momentum Mozgalom arról vált nevezetessé, hogy azt követően, hogy a fővárosi közgyűlés többsége – baloldal és jobboldal egyaránt – elfogadta a budapesti olimpiai pályázatot, megfúrták az elképzelést aláírásgyűjtő akciójukkal.

A Momentum függetlennek tartja magát a korábbi baloldali csoportoktól, ám például korábban az MSZP által is támogatott jelölt volt az alelnökük, sőt kampányuk hátterében szocialista tanácsadókat is találunk.

A mozgalom viharos gyorsasággal jött létre, és vidéken is sorra tartották a fórumokat, a szervezet pedig Pécsen is erősödött. Az egyik volt pécsi főszervező, legaktívabb momentumos szavaiból az derült ki, hogy korántsem annyira liberális, mások véleményét figyelembe vevő csoportosulásról van szó.

– A szervezet pécsi megjelenése óta aktívan részt vettem a mozgalom helyi ügyeiben, a május elsejei budapesti tüntetésen is ott voltam szervezőként – mesélte a névtelenséget kérő pécsi fiatal. – Aztán egy tisztán magyarellenes kommentháborúban szólaltam fel a magyarságot védve, majd erre hivatkozva egy sörözés alkalmával kitettek a csoportból. Valószínű, hogy már régebb óta ki akartak vágni, mert nem fértem be a csapatképbe, de arra jó voltam, hogy az Állítsuk meg Brüsszelt! plakátok átragasztásában segédkezzek – mesélte lapunknak a fiatal, aki arról is beszélt, hogy a tagfelvételkor először egy kérdőívet kellett kitölteni, ezt követően pedig egy fővárosi momentumos kérdezte ki.

– Skype-on hívott fel, a beszélgetés két részből állt, nagyjából félóráig tartott – mondta. – Először arra volt kíváncsi, hogy én mit tudok tenni a mozgalomért, mit tettem. Elmondtam neki részletesen, hogy gyakorlatilag a baranyaiak legaktívabb embere voltam, Facebookon posztolgattam, fenntartottam a beszélgetést, akciókon és sörözéseken vettem részt, ott voltam a Bajban az egyetemek rendezvénysorozaton, zászlót vittem és májusban élőben közvetítettem a tüntetést.

Hozzátette: a fő téma a beszélgetés során a melegházasság kérdése volt, az, hogy miképpen vélekedik erről. A volt pécsi aktivista ugyanakkor azt mondta, másról nem is ejtettek szót, így olyan társadalmilag fontos, és a baloldalon rendszeresen hangoztatott ügy, mint az elvándorlás, vagy éppen a munkahely-teremtés sem került szóba.

Mindezek mellett beszélt a szervezet taglétszámáról is.

– Amikor engem kitettek, hiába mondták, hogy száz tagjuk van Pécsen, közel sem voltak annyian. Amikor erről beszéltek, valójában egy zárt Facebook-csoport tagjainak a számáról volt szó. Lehet, hogy azóta változott a helyzet, de akkor nem voltak tagjaik – fogalmazott. – Aktív momentumos, aki fizikailag is vállalja magát, maximum húsz ember lehetett, a többiek csak az interneten keresztül, virtuálisan azok.

Kiemelt képünk a Momentum Mozgalom pécsi fórumán készült

  • Kosztarovics Bácsi

    Kis anarchista seggfejek.