Mikor lesz béremelés a kulturális ágazatban?

A kulturális életpályamodell kidolgozásának elindításáról döntött keddi ülésén a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács (KÁÉT). A résztvevők megállapodtak az előkészítő munkát végző munkacsoport május elsejei létrehozásáról is.

hirdetés

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kezdeményezésére kedden ülésezett a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács. A megbeszélésen a kormányzati oldal, valamint a kulturális ágazatot képviselő szakszervezetek és önkormányzati szövetségek képviselői voltak jelen. Az ülés témája a kulturális területen dolgozók korszerű előmeneteli rendszere volt – olvasható az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkárságának az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, Hoppál Péter a tanácskozás bevezetőjében hangsúlyozta: hivatalba lépése óta foglalkozik az ágazat elsősorban bérfinanszírozási elmaradásából adódó problémáival, amelynek megoldását sürgetőnek látja. A kultúráért felelős államtitkár a megoldás elősegítéséhez az ágazat hatékonyságát növelő közös programalkotásra hívta a kulturális ágazatok képviselőit.

A jelenlévő érdek-képviseleti vezetők üdvözölték a felajánlott partnerséget és a párbeszédet, egyúttal hangsúlyozták az életpályamodell kidolgozásának szükségességét a kulturális területen dolgozók számára. Emlékeztettek arra: januárban petícióban fogalmazták meg követeléseiket. Utaltak az elmúlt évek több szakterületet érintő, de a kulturális területet érintetlenül hagyó bérrendezéseire. A résztvevők konkrét javaslatokat, észrevételeket is megfogalmaztak a szakterületet érintő előmeneteli rendszer kidolgozásával kapcsolatosan.

A Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács keddi ülésén döntött arról, hogy május elsejétől a KÁÉT-tagok részvételével operatív munkacsoport alakul egy később bevezetendő kulturális életpályamodell kidolgozásának előkészítésére.

A kultúráért felelős államtitkár elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium bevonásával megvizsgálják annak lehetőségét, hogy akár a jövő évtől a kulturális terület dolgozói bérkompenzációban részesülhessenek.