Kultúrpatika nyílt a Sipőcz Házban

Megújulva, s kibővült funkcióval nyitott meg a belváros szívében, a Széchenyi tér sarkán a patikamúzeum. A Sipőcz Házban nem gyógyszertár működik, s nem csupán múzeum, hanem hungarikumokat is árulnak majd itt.
A Pécs Holding Zrt. tavaly márciusban vette vissza a korábbi bérlőtől az ingatlant, s hosszú ideig nem is volt jelentkező a védett berendezésű ingatlan kibérlésére. A Dél-dunántúli Kulturális Ipari Klaszter (DDKI) azonban fantáziát látott a patikamúzeumban, s megnyerte az önkormányzatot is az ötlettel.

hirdetés

Éberling László, a házat üzemeltető Kultúrpatika Kft. ügyvezetője elmondta: a városvezetés közbenjárásának köszönhetően csökkentett bérleti díjat kell fizetniük, tekintettel kulturális célú tevékenységükre. Az ismét megnyíló házban amellett, hogy az értékes, gyógyszerészethez kapcsolódó tárgyakat is megnézhetik a látogatók, az ingatlan Premium Hungaricum Házként is működik majd, így itt hungarikumokat is árulnak majd.

Az ügyvezető elmondta: helyi termelőktől minőségi terméket – sajtot, bort, mézet, paprikát, lekvárt, gyógyteákat, fűszernövényeket – értékesítenek, amivel az a céljuk, hogy a régió gasztronómiai értékei ne csupán idényjelleggel, egy-egy vásár idejére jelenjenek meg Pécsett, hanem állandóan elérhetőek legyenek. Mindezek mellett turisztikai információkat is kaphatnak a betérők, s a későbbiekben kulturális programokat is szerveznek, de a patikamúzeumot is szeretnék fejleszteni.

A megszépült Sipőcz Házat dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere nyitotta meg csütörtökön.