Kunszt félti a választások tisztaságát

Pécsett is súlyosan manipulálták az önkormányzati választókerületeket Kunszt Márta, a Demokratikus Koalíció baranyai elnöke szerint.

hirdetés

Mint azt lapunkhoz eljuttatott közleményében írja, “megszokott, hogy az önkormányzati választások előtt áttekintik az egyéni választókerületeket, s ha szükségesnek látják, korrigálnak a kerületi beosztáson. 2014-ben is megtörtént ez a felülvizsgálat, az önkormányzat frakcióitól javaslatokat is bekértek a módosításhoz, a végeredmény azonban gyászosan egyoldalúra sikeredett”.

“Megmaradt a 19 választókerület, a területi elv azonban jelentősen sérült. ( Egyéni képviselőket elvileg azért választunk, hogy az adott választókerületben felmerülő gondokat, lehetőségeket személyhez kötötten jelenítse meg a nép küldötte. Ezen elv egyik fontos eleme, hogy a képviselői körzet világosan körülhatárolható, s lehetőleg egybefüggő legyen. ) A korábbi körzetkialakításokkor e peremfeltételeket igyekeztek figyelembe venni.

Most azonban minderre fittyet hánynak, olyan körzetet is találunk (pl. a 6-os, 9-es, 10-es, 12-es) ahol értelmetlennek tűnő beszögellések, kidudorodások vannak a térképen. Jelzik ezt a szavazókörök számozása is, hiszen nem az egymást követő szavazókörök alkotják a választókerületet, hanem néhány esetben érdekes számhalmaz (a 6-os választókerületben pl. 34-36-ig, majd 64-69-ig tart a szavazókörök listája, de a 65-ös szavazókör valamilyen rejtélyes oknál fogva a 9-es választókerületben landolt, s a példákat még hosszasan lehetne sorolni). Pártaktivista legyen a talpán, aki eligazodik ebben a dzsungelben, s a propagandaanyagot minden esetben a megfelelő postaládába juttatja! ( A postával dolgoztatóknak „csak” a címek közt kell eligazodni.) Nem csak a szavazókörök területi meghatározása, hanem a választókerületekhez tartozó szavazók száma is érdekes adalékokkal szolgál: az átlagos választókerületben 6500 körüli szavazópolgár van. Vannak azonban olyan kerületek, ahol 5600-6000 között ingadozik ez a szám, és vannak olyanok, ahol 7500 fölé is fölkúszik a szavazópolgárok létszáma. Ha megvizsgáljuk a legutóbbi listás választás alapján (az idei EU-s választási eredmények) a kerületek politikai megoszlását, kiderül, hogy az alacsonyabb szavazópolgárral rendelkező kerületek többségében a FIDESZ ért el átlag fölötti teljesítményt, míg a nagyobb lélekszámú kerületekben a baloldal szerepel átlagon felül. Ha a különbséget százalékokban akarjuk érzékeltetni, elmondhatjuk, hogy a baloldali körzetek szavazóinak szavazata 75-80%-át éri, mint egy kifejezetten jobboldali körzet szavazójáé. Különösen érdekes a 11-es uránvárosi választókerület kialakítása, ahol 10 sűrűn lakott szavazókört soroltak egy kerületbe (átlagos szavazókör kerületenként: 7-8), 7500-nál is több szavazópolgárt tömörítve a „vörös” övezetbe.

Mindezek alapján megállapíthatjuk, hogy a 2014-es önkormányzati választásokon Pécsett is súlyosan manipulálták az önkormányzati választókerületeket. A FIDESZ érdekeit szem előtt tartva súlyosan megsértették a választókerületek területi integritásának elvét, a választókerületek között aránytalanságokat alakítottak ki a „FIDESZ-es” kerületek javára, minek következtében 20-25%-al leértékelték a „baloldali” körzetek polgárainak szavazatát.

Mindez súlyosan sérti a demokráciát, a szavazategyenlőség elvét, s veszélyezteti a szavazás tisztaságát!
A Demokratikus Koalíció Pécsi szervezete tiltakozik a választókerületek manipulálása, a szavazópolgárok szavazatainak leértékelése, és a választások tisztaságának megsértése miatt” – írja Kunszt közleményében.