Kutatóközpont: 200 milliót emészt fel évente

Bő egy hónap múlva már lázas kutatómunka folyhat a ma még építési területnek minősülő, a 400 ágyas klinikával szemben közel hétmilliárd forintos beruházással megvalósuló Science Buildingben. A majdani fenntartási költségek egy része már rendelkezésre áll, azonban a 2014 utáni időszak finanszírozásáért még küzdenek az egyetemi vezetők.

hirdetés

Aki az elmúlt másfél esztendőben nem, vagy csak felületesen szemlélve ment végig az Ifjúság útján, ma nagyra táthatja a száját, ugyanis az utolsó simításokat végzik a 400 ágyas klinikai tömbbel szemben álló kutatóközponton, az úgynevezett Science Buildingen. A három épületből álló komplexumhoz tartozó parkoló is teljesen új arculatot kapott, amelyet lépcsős elrendezéssel, fákkal övezve alakítottak ki.

Mint azt Kukai Tibor, a Pécsi Tudományegyetem beruházási főmérnöke elmondta, már zajlik a műszaki átadás, ami napokon belül lezárulhat.

Ezt követően kerülhet sor a megrendelt eszközök, műszerek június végéig tartó beépítésére, beszerelésére; majd ezután a használatbavételi engedélyt is megkaphatja az intézmény. A beköltözéssel kapcsolatos munka hatalmas, hiszen összesen több mint hétezer négyzetméter áll majd a kutatók rendelkezésére, tette hozzá Kukai.

Így pedig nyáron megindulhat az érdemi munka: az eddigi egyeztetések szerint több mint húsz kutatócsoport fog dolgozni a természettudomány, az orvos- és egészségtudomány, illetve műszaki tudomány területein.
Kukai Tibor elmondta: a Science Buildingben végzett kutatásokkal az egyes karok a folyamatban lévő munkáikat folytatják, ahogy eddig – csak immár az új helyszínen, nem a régi kari laboratóriumokban.

A beruházás elkészülte után az egyik fő kérdés: miből lesz pénz a komplexum üzemeltetésére? Kovács L. Gábort, az ügyben illetékes tudományos és innovációs rektor-helyettes lapunknak azt mondta: a központ éves fenntartási költsége előreláthatólag mintegy 200-220 millió forint lesz, s kétszáz kutató dolgozhat benne.

Három év alatt szeretnék elérni, hogy az üzemeltetési költségeket pályázatok valamint a kutatóközpont szolgáltatásaiból fedezzék. 200 kutató bérére már nyújtott be pályázatot a PTE és száz százalékos támogatást nyert el két évre, azaz 2014-ig megoldott e téren a ház sorsa.

Kovács L. Gábor elmondta még ugyanakkor, hogy kutatási és gazdasági célú uniós pályázatok folyamatos előkészítése folyik, s abban bíznak, hogy 2014-2020 között, az EU következő pénzügyi ciklusában újabb lehetőségek nyílnak.