Kutyachip: elsejétől ellenőrzik is

Közel egy évnyi türelmi idő után már a kutyakereskedők körmére néz a hatóság, így komoly bírság fenyegeti azokat, akik azonosító chip nélkül szeretnék eladni, elajándékozni kedvenceiket. A jogszabály betartatását az állategészségügyiek vizsgálják.

hirdetés

Amint arról tavaly nyáron beszámoltunk, egy kormányrendelet értelmében 2010 júliusától csak mikrochippel ellátott ebet szabad eladni, illetve elajándékozni. A felsőbb jogszabály mellett egyúttal a városi rendeletet is megváltoztatták, így a hobbiállatok tartásának egyéb szabályai is módosulnak.

A jelenleg tartott kutyákra nem vonatkozik a mikrochipre vonatkozó szabály, azonban a kedvenceket továbbadni csak úgy lehet, ha beültetik az állatok bőre alá az azonosítót. Az új rendszertől azt várják, hogy egyszerűbbé válik az ebek azonosítása, s például eltűnés esetén a kutyát könnyedén visszaadhatják jogos tulajdonosának.

A fájdalommentes, várhatóan 3-5 ezer forintos beavatkozást bármelyik állatorvostól kérhetik a gazdik, ezzel pedig a kutya adatai egy központi regisztrációs adatbázisba kerülnek. Ilyetén módon egy-egy elkóborolt eb azonosítása leegyszerűsödik, egyúttal a gazdák megtalálása is percek alatt megoldható.

Dr. Orbán Péter, a Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Hivatal Igazgatóságának igazgató főállatorvosa azt mondta lapunknak, a hosszúra nyúlt türelmi idő leteltével május elsejétől rendszeres ellenőrzéseket tartanak az állatvásárokban. Mint mondta, a szabály szerint annak kell beültetnie a chipet, aki eladja az állatot, ám ennek költségeit nyilván átháríthatja a vevőre.

A rendeletben azonban nem előírás, hogy a vásárokra kivitt ebeknek rendelkezniük kell az azonosítóval; az adásvétel azonban már csak így valósulhat meg. Az árusok így szabadon kínálhatják a kedvenceiket anélkül, hogy jelentős beruházásra kényszerülnének.

Orbán Péter aláhúzta: bár az eb élete során egyszeri chip-beültetés csak akkor kötelező, ha új gazdit kap a kedvenc, de mindenképpen ajánlatos a pár ezer forintos beavatkozás. A mikrochip segítségével ugyanis pillanatok alatt azonosíthatóvá válnak az állatok. A közelmúltban például Orfűn találtak meg egy Budapestről elkóborolt kutyát, mondta.

A pécsi ebrendelet a chipek kötelezővé tétele mellett több újdonságot is tartalmaz. Rögzíti például, hogy – az állatmenhelyeken kívül – tilos tartósan tíz négyzetméternél kisebb területen vagy öt méternél rövidebb láncon tartani a kutyákat. Előírják azt is, hogy nem lehetnek huzamosabb ideig sötétben, illetve világosban.

A szabály szerint a társasházban nagytestű eb, illetve lakásonként két kistestű kutya tartásához a lakók többségének, ezen belül a közvetlen falszomszédok, és az egy szinttel feljebb, illetve lejjebb lakó szomszédok kétharmadának hozzájárulása szükséges. Fontos azonban megjegyezni, hogy a polgármesternek e tekintetben mérlegelési jogköre van, azaz vitás kérdésben a városvezető dönthet.