Lámpás városunk: döcögős a közlekedés

Olvasóink jelezték lapunknak, hogy az utóbbi hetekben a város több pontján nem érzékelhető a közlekedési lámpák összehangoltsága. Gyalogos olvasóink arra panaszkodnak, hogy a zebránál zöld utat adó lámpa jelzése alig ad időt az áthaladásra. Az illetékeseket kérdeztük.
Olvasóink többsége azt sérelmezte, hogy a zökkenőmentes haladást biztosító zöldhullám a város több pontján időről időre megszakad. Egyikük egy konkrét „bűnöst” is megnevezett, a hatos úton a 48-as tér közelében, a Lánc utcánál lévő forgalomirányító „személyében”. Mint mondta, itt a városból kifelé hiába kap zöldet az egyik lámpánál, ötven méterrel később a másik megállítja.

hirdetés

Emellett a város más pontjain is jelentkeztek problémák: több helyütt sárgán villogó lámpákkal vagy teljesen működésképtelen forgalomirányítókkal is találkoztak. Az elmúlt időszakban gyalogosok is írtak lapunknak arról, hogy a forgalmas belvárosi kereszteződésekben, főként a többsávos főutaknál túlzottan rövidnek találták a zöld jelzés időtartamát a zebráknál.

A problémákkal kapcsolatban megkerestük Borbás Lászlót, a közútkezelő megyei igazgatóságának osztályvezetőjét. Ő azt mondta, hogy az utóbbi hetekben a jelzőlámpás forgalomirányítás területén „nem tapasztaltak az átlagosnál nagyobb mértékű meghibásodást”. Bizonyítékként megemlítette, hogy a forgalomirányító központ hibanaplója alapján az elmúlt egy hét alatt három rövidebb és egy hosszabb ideig tartó meghibásodás fordult elő, s az is csak az egyik kisebb forgalmú kereszteződésben.

A 48-as teret érintő hibáról megtudtuk, annak oka, hogy a Farkas utcai és Lánc utcai csomópontok között garanciális javítási munkák miatt sávlezárás és 30 km/órás sebességkorlátozás van érvényben, ami a zöldhullám működését jelentősen befolyásolhatja. Itt várhatóan április végéig nem garantálható az ütemes haladás.

A gyalogosok panaszát érintve Borbás László azt válaszolta, hogy a KRESZ szerint a járókelők mindaddig leléphetnek az úttestre, amíg folyamatosan zöld a lámpa. A szabad jelzés végén elinduló gyalogos számára az őt keresztező első jármű elindulásáig biztonságos időközök mindig rendelkezésre állnak – így Borbás. Az osztályvezető hozzátette: az érvényes tervezési előírás szerint a szabad jelzés elején induló gyalogosnak 1,2 méter per másodperc sebességgel legalább az átkelőhely felén kell túljutnia. Ezen előírásnak a kezelésükben lévő úthálózaton valamennyi kijelölt gyalogos-átkelőhely forgalomirányítása megfelel.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen gyakran ellenőrzik a teljes forgalomirányító rendszert, azt mondta, hogy évente legalább egyszer tartanak felülvizsgálatot, de minden bejelentés esetén külön is megteszik ezt. A bejelentéseket egyébként a társaság forgalomirányító központjának 24 órás műszaki ügyeletén, az 522-322-es telefonszámon fogadják.