Lánc utca: mehetünk a rendelésekre

Nem okoznak különösebb fennakadásokat azok az összesen közel félmilliárd forintba kerülő munkák, amelyek a Lánc utcai rendelőintézet felújításával járnak. Dr. Kovács Ágnes igazgató szerint legkésőbb március végére az utolsó szög is a helyére kerül.

hirdetés

Mint azt Kovács Ágnes a nagyrészt uniós finanszírozással folyó beruházás kapcsán elmondta, a munka ütemezetten halad a teljes intézményben. Október végétől hozzáláttak a nyílászárók cseréjéhez, felújítják a padlózatot, s komplett belső felújítást hajtanak végre az egyes helyiségekben.

„A betegforgalmat csak kis mértékben érintik a felújítások, így legfeljebb annyi a változás a megszokotthoz képest, hogy az egyes osztályok épületen belül időlegesen elköltöznek” – mondta az igazgató asszony.

Minderről az intézet fogadóterében értesítik a betegeket hétről hétre, azaz egy rövid tájékozódás után bárki megtalálja a keresett szakellátást. Kovács Ágnes hozzátette: a munkák, ahogy ez egy ház felújításánál is zajlik, kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel járhatnak, így senki se lepődjön meg, ha fúrás-faragás hangjait hallja, vagy éppen szakiparosokkal találkozik az épületbe lépve.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Egyesített Egészségügyi Intézmény Lánc utcai rendelőjének helyet adó épülete az 1980-as évek elején épült az akkori kornak megfelelő színvonalon. Megépítése óta az épületnek átfogó felújítása, rekonstrukciója nem volt, csak használhatósági és funkcionális átalakítások történtek. A felújítások elmaradása, a technológia avulása miatt az üzemeltetés költségei jelentős mértékben megnőttek. Az intézményben mára azok az alapvető körülmények (technikai és technológiai elemek, építészeti megoldások) hiányoznak, melyekkel egy korszerű, hosszú távon fenntartható, költséghatékony, racionális és környezettudatos intézményt lehet üzemeltetni.

A javarészt uniós pénzekből megvalósuló fejlesztéssel megújul a homlokzat, kicserélik az épület villamos hálózatát, új fűtőrendszert építenek ki, s klimatizálják az intézetet, új hőszigetelést és nyílászárókat kap a ház, valamint akadálymentesített mosdókat alakítanak ki, a csapokból pedig napkollektorok segítségével felmelegített víz folyik majd.

Így javulnak az épület energetikai jellemzői, mellyel harmadával csökkennek a fenntartási költségek.

A betegek kiszolgálását segítő korszerű eszközöket, berendezéseket is vásárolnak több mint 160 millió forintból. Új, digitális röntgent, ultrahang-készüléket, EKG-berendezéseket szereznek így, emellett audiológiai helyiséget is kialakítanak. Mindezek mellett fejlesztik a számítógépes eszközparkot is, ennek eredményeként pedig beteghívó rendszert építenek ki.