Lantos Ferenc kiállítás nyílik Pécsen

Állandó kiállítással tisztelegnek Lantos Ferenc előtt Pécsen, a Kossuth- és Munkácsy-díjas képzőművész alkotásait bemutató tárlat szombattól látogatható a Király utcai Vasváry-házban.

hirdetés

A kiállításon szereplő száztíz műtárgyat a művész tanítványa, Pinczehelyi Sándor válogatta és rendezte a múzeum munkatársainak közreműködésével azokból az alkotásokból, amelyek a Janus Pannonius Múzeum és Pécs tulajdonában vannak – áll a múzeum MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Hozzátették: a tárlat időrendi sorrendben mutatja be a szisztematikusan építkező életmű főbb vonulatait, a nagyméretű olaj- és akrilképek, rajzok, kollázsok, sokszorosított grafikák a művész által az 1960-as évektől napjainkig feldolgozott elméleti problémaköröket ölelnek fel.

A múzeum munkatársai az életmű-kiállításhoz rendszeres múzeumpedagógiai foglalkozásokat terveznek.

Lantos Ferenc 1929. február 20-án született Pécsett. Tanított a Pécsi Tanárképző Főiskolán, a helyi Leővey Klára Gimnáziumban, a Művészeti Szakközépiskolában, a Műszaki Főiskolán. 1959-ben létrehozta a pécsi Művészeti Szakközépiskola képzőművészeti tagozatát, majd 1968-ban a Pécsi Műhely nevű képzőművészeti csoportot. 1985-1992-ig a pécsi Apáczai Központi művészeti iskola, 1992-től az Apagyi Máriával alapított Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola alapító művészeti vezetője.

Lantos Ferenc 1994-től komplex művészeti szemináriumot indított a JPTE BTK Művészeti Intézetében. A művészeti karon a festészeti tanszék vendégtanára, majd tudományos főmunkatársa, 2003-ig óraadó osztályvezető tanára volt. 2000-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Lantos Ferenc művészetét több kitüntetéssel ismerték el: Pécs-Baranya Művészeti Díja (1965), Pécs Város Művészeti Díja (1978), Munkácsy Mihály-díj (1993), Pro Civitate (1998), Herczeg Klára-díj (2004). Az alkotó 2007-ben kiváló művész címet kapott a magyar klasszikus avantgárd hagyományainak továbbviteléért, a Pécsi Műhely megalapításáért, kiemelkedő művészetpedagógusi tevékenységéért, három évvel később Kossuth-díjjal is kitüntették.

Foto: orszagalbum.hu