Lapszemle: csődbe ment a Sopianae Tours

Csődvédelem alá menekült, majd felszámolási eljárással szembesült a pécsi Sopianae Tours. A Baranya Megyei Bíróság a napokban rendelte el a társaság felszámolását – olvasható a Népszabadság online felületén.

hirdetés

A bedőlt iroda az Utazasiirodak.com gyűjtőhonlapon gyakorlatilag teljes körű idegenforgalmi szolgáltatást kínál. Ez tartalmaz saját belföldi szálláshelyek értékesítését Orfűn, teljes körű utaztatási szolgáltatást, bel- és külföldi utazásszervezők /kiemelten TUI csoport/ útjainak közvetítését, szállásfoglalást a világ bármely pontjára, repülőjegy-értékesítést (fapadost is), utasbiztosítások kötését, téli, nyári üdüléseket, egzotikus utakat, síprogramokat.

Az utazási iroda vagyoni biztosítékot az UNIQA Biztosító Zrt.-nél kötött: külföldre 6,321 millió, belföldre ötszázezer forint értékben. Idén január első felében az Uniqa Biztosító a Turizmus Online-nak úgy nyilatkozott, hogy „a Sopianae Tours csődeljárása során 15 kárigény érkezett be a 16 bedőlt utazási szerződésből. Eddigi adataink szerint az összkárigény mértéke meghaladja a Sopianae Tours vagyoni biztosítékának mértékét.”

A családi társaságot 2003. október végén alapította három magyar magánszemély 3 millió forint jegyzett tőkével. Működése alatt összesen 11 végrehajtást indítottak ellene, az elsőt 2008 októberében, az utolsót 2011 novemberében.

Árbevétele csak 2005-ben érte el a 100 millió forintot, akkor 154 millió forint körül alakult, 2010-ben 87, egy évvel korábban 95, 2008-ban pedig 85 millió forint közelében volt – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Működése első három évében veszteséges volt, 2010-ben 399, azt megelőzően 360 ezer, illetve 2008-ban 2,17 millió forint adózott eredményt hozott össze. Jelentősebb eredményt 2007-ben ért el a társaság, akkor 8,7 millió forint nyereségük keletkezett.

Forrás: NOL.hu