Lassan élénkül a belső kereslet

Piaci elemzők szerint a belső fogyasztás és a beruházások várható élénkülése az import nagyobb bővülését hozhatja, ezzel párhuzamosan mérséklődhet a külkereskedelmi aktívum, de csak az év második felétől.

hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt adatai szerint az export euróban 5,0, az import 3,5 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbihoz képest, a külkereskedelmi mérleg többlete 766 millió euróra emelkedett, és 118 millióval haladta meg a tavaly februárit.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kifejtette: az export még mindig jóval gyorsabban nő, mint az import, vagyis az európai konjunktúra van hatással az ország gazdaságára, a belső fogyasztás pedig csak lassan talál magára.

Úgy vélte, hogy az év második felétől már a behozatal is élénkülhet, és az export növekedése kevésbé fogja dominálni az adatokat. Ezzel párhuzamosan romlani kezd a külkereskedelmi mérleg egyenlege, azaz mérséklődik az aktívum. Hozzátette, hogy ettől függetlenül az idén is a tavalyi 7 milliárd euró körüli szinten lehet a többlet.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint kedvezőek az adatok, a szakértő a vártnál nagyobb külkereskedelmi aktívumot, illetve az export 5 százalékos növekedését emelte ki. Mint mondta, valószínűleg az ipari export, ezen belül is az autóipar teljesítménye az emelkedés motorja.

A szakember szerint a külkereskedelmi mérleg többlete ebben az évben is jelentős marad. A beruházások és a lakossági fogyasztás várható élénkülése az év végére csökkentheti ugyan az aktívumot, de számottevő változásra nem kell számítani, ha az export továbbra is ilyen jól teljesít – mondta.

A tavalyi, 7 milliárd eurót meghaladónál akkor lehet nagyobb az aktívum, ha a belső fogyasztás mégsem nő a várt ütemben – tette hozzá.