Lassan lasszóval kell fogni a kivitelezőket Pécsen

Amióta ismét fellendülőben az ingatlanpiac a családoknak nemcsak az építkezéshez szükséges pénz előteremtése jelent nagy kihívást, hanem kivitelezőt találni sem egyszerű. Minimum hónapokat kell várni, de van, aki csak jövőre vállalna munkát. 

Már nemcsak száraz statisztikai adatok tanúskodnak arról, hogy az elmúlt hónapokban a korábbi évekhez képest nagyon meglódult az ingatlanpiac, erről árulkodnak a hétköznapi tapasztalatok is.

A pécsi édesanya, Zsófia és párja a csokot (a családi otthonteremtési kedvezményt) vette igénybe új otthonuk felhúzásához. A kétgyermekes család egy összesen 178 négyzetméteres, tetőteres házat építtet, ám az emeleti szintet egyelőre még nem építik be, így 95 négyzetmétert fognak használni. Nekik is hónapokig tartott, mire találtak olyan céget, aki elvállalja a munkát.

– Volt olyan is, aki 60 ezer forintot kért az árajánlatért, természetesen őket azonnal elfelejtettük, más pedig nem is reagált. A tervek már decemberben készen voltak, de csak márciusban egyeztünk meg egy viszonylag kisebb, Pécs környéki vállalkozással – mesélte. – Ők kedvező árat mondtak és bár talán nem haladnak olyan gyorsan az építkezéssel, mint egy nagy cég, de folyamatosan egyeztetünk velünk, nagyon jó az együttműködés köztünk – mesélte az anyuka.

A fiataloknak szerencséjük volt, mert még a nagyobb, nyári dömping előtt sikerült megállapodniuk, most azonban szinte lasszóval kell fogni a kivitelezőket, annyira zsúfolt a naptárjuk.

A Pécsen több házat, lakást is építő Szabadi és Társa Kft. vezetője, Szabadi József általánosságban azt mondta, hogy ha most őket megkeresnék, akkor nagyon valószínű, hogy valamikor csak jövőre tudnák elvállalni egy nagyjából 100 négyzetméteres otthon felhúzását, idénre már annyira tele vannak munkával. A cégvezető azt mondta, sokkal több munkát nem is szeretnének, még úgy sem, hogy több embert vennének fel – több alvállalkozóval szerződnének –, inkább a mostani feladataikat szeretnék tisztességesen elvégezni – és egyelőre náluk szakemberből sincs hiány.

Hónapokat kell várni, hogy nekiálljanak a háznak

– Nálunk nem jellemző az elvándorlás, úgy gondolom azért, mert megfelelő béreket adunk és megfelelő a légkör is, így mondhatom, hogy jó munkaerővel rendelkezünk – tette hozzá.

Katits József, a Platina Bau Zrt. vezérigazgatója pedig hozzátette: bár az ő cégük mélyépítéssel foglalkozik, már gondolt arra, hogy a jövőben bővítik a profiljukat és magasépítési munkákat, azaz például házak, lakások kivitelezését is elvállalják.

Mint mondta, ő maga is azt tapasztalja, hallja az ismeretségi körében, hogy a megrendelőknek nagyon nehéz kivitelezőt találniuk, így lenne munka bőven, de kevés a szakember és alvállalkozókkal dolgoztatni szerinte nagyon megnehezíti az építkezéseket – tette hozzá.

Országos szinten az elmúlt években folyamatosan nőtt az építőipari termelés, Baranyában 2016 első felében 11,5 milliárd forint volt az építőipari termelés volumene (teljes évben összesen 28 milliárd), idén pedig ugyanebben az időszakban már több mint 10 százalékkal több, 13,6 milliárd forintra rúgott.