Lassan lezárulhat a pécsi női kosárlabdacsapat korábbi ügyvezetőjének ügye

Határozathirdetés várható a Pécsi Női Kosárlabda Kft. két volt vezetője elleni adócsalási perben.

hirdetés

A vád szerint a vádlottak közül az elsőrendű vádlott 2007 decemberétől volt a Pécsi Női Kosárlabda Kft. ügyvezetője, mely kft. működtette az NB I.-es pécsi női kosárlabdacsapatot.

A kft. az általa szerződtetett játékosokkal egyrészt munkaszerződést, másrészt egy úgynevezett szindikátusi szerződést kötött, mely utóbbi szerződések tartalmazták a játékosok azon járandóságait, amelyről a játékosokkal megállapodtak. A munkaszerződésben a minimálbérhez közeli fizetéseket állapítottak meg.

A Pécsi Női Kosárlabda Kft. bevételeinek túlnyomó részét reklámbevételek adták, melyek után áfafizetési kötelezettség állt fenn, míg jelentős mértékű vagyoni kötelezettségként jelentkeztek a cégnél a szindikátusi szerződések alapján fennálló kötelezettségek.

A kft. ügyvezetője (az elsőrendű vádlott), valamint a cégben vezető tisztséget nem viselő, azonban a kft. működésében a gazdasági döntések meghozatalában ténylegesen szerepet vállaló másodrendű vádlott ezért 2007 év végén elhatározták, hogy a Pécsi Női Kosárlabda Kft. megbízási keretszerződést köt a másodrendű vádlott vezetése alatt álló gazdasági társasággal. A szerződés tartalma szerint a másodrendű vádlott cége a Pécsi Női Kosárlabda Kft. részére marketingtevékenységet végzett.

Ténylegesen azonban ezen megbízási keretszerződés megkötésére azért került sor, hogy a Pécsi Női Kosárlabda Kft. bevételeit terhelő áfafizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentse, illetve hogy a Pécsi Női Kosárlabda Kft. a vele szerződtetett játékosoknak járó járandóságok jelentős része tekintetében a kifizetéseket terhelő adó- és járulékfizetési kötelezettséget kijátssza.

A másodrendű vádlott cége a Pécsi Női Kosárlabda Kft. részére a megbízási szerződésben meghatározott marketingtevékenységet nem végezte el, csupán a vele leszerződő játékosok részére a személyi alapbéren kívüli összegeket fizette ki járulék levonása nélkül, majd hogy ő is mentesüljön az adófizetési kötelezettség alól, a cége könyvelésébe valótlan tartalmú számlákat állított.

A Pécsi Női Kosárlabda Kft. összesen több mint 400 millió forintot utalt át a másodrendű vádlott cége részére, aki erről marketingtevékenység címen állított ki számlákat.

A valótlan tartalmú számlákkal összesen több, mint 80 millió forint áfa adóhiányt okoztak a vádlottak a költségvetésnek.

A vádlottak cselekménye az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.

A bíróság folytatja a tárgyalást, határozathirdetés várható.

Hirdetés