Lassan megtelnek az éjjeli menedékhelyek

A hideg idő beálltával mostanra kilencven százalék körülire emelkedett a hajléktalanok számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága országosan – közölte a Menhely Alapítvány igazgatója kedden az MTI megkeresésére.

hirdetés

Aknai Zoltán azt mondta, a múlt éjszaka körülbelül 1600 ember aludt fővárosi éjjeli menedékhelyen.

Kérdésre válaszolva kitért arra, szintén a hideg idővel függ össze, hogy az aluljárókban megjelentek hajléktalanok. Hozzátette, hogy szerinte ez nincs szoros összefüggésben a novemberi alkotmánybírósági döntéssel, ez minden egyes télen így van. Az igazgató megjegyezte, hogy már nyáron lehet tapasztalni egy “visszaszivárgást” az aluljárókba, és mivel egyre hidegebb lesz, ez a folyamat valószínűleg egyre erősödik majd.

Aknai Zoltán közölte, az elképzelések szerint a frekventált aluljárókból az embereket az utcai szolgálatok megpróbálják majd hajléktalanszállón elhelyezni.

Az Alkotmánybíróság november közepén alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. A testület egyúttal megsemmisítette azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak a pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására.