Latorcai Csaba: jövő januártól új időszámítás kezdődik a civil szférában

Májusban kerülhet a parlament elé a civil szférára vonatkozó új törvény tervezete, amely a többi között definiálja a civil szervezetek kategóriáit, szabályozza gazdálkodásukat és létrehozza egységes nyilvántartásukat.

hirdetés

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott interjújában hangsúlyozta: jövő januártól új időszámítás kezdődik a civil szférában.

Úgy vélekedett: a civil szervezetekre vonatkozó joganyag egy része hiányzik, a meglévőben pedig számos ellentmondás van. Azzal kezdtük meg tavaly a munkát, hogy rendet kell tenni ezen a területen, és egyszerűsíteni kell a civilek életét – fogalmazott.

Mint mondta, az új törvény – amelynek vitára alkalmas változata egy-két héten belül elkészül – tartalmazni fog minden, a civil szférára vonatkozó szabályt.

A helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy tavaly mintegy ötszáz érdemi javaslatot kaptak civil szervezetektől, és azok figyelembe vételével kezdődött el a joganyag összeállítása.

A részletekkel kapcsolatban jelezte: szeretnék definiálni, hogy mi a civil szervezet, mely szervezettípusok tartoznak e szektorba. Példaként említette, hogy ma az egyesület, az alapítvány, a non-profit gazdasági társulás, és a közalapítvány is ide tartozik, de véleménye szerint civil szervezetnek az tekinthető, amely alulról jövő kezdeményezés alapján jött létre.

Úgy látja, muszáj egyértelműsíteni a jelenlegi kategóriákat, amelyek között újak is megjelennek majd.
Kiemelte: szükség van egységes, közhiteles és nyilvános adatbázisra, mert ezen a területen “totális a káosz”. Emlékeztetett arra: a civil szervezetekre vonatkozóan jelenleg más nyilvántartási szám szerepel az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál (OIT), a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), illetve a Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH).

Latorcai Csaba álláspontja szerint egy, a cégjegyzékhez hasonló nyilvántartási rendszert kell kialakítani, amely naprakész adatokat tartalmaz. Az új nyilvántartási rendszer jövő januárban indul, előtte fél év lesz arra, hogy a civil szervezetek újra regisztráltassák magukat – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint az új törvény szabályozza a civil szervezetek gazdálkodását is. Elképzelhetőnek tartja, hogy más gazdálkodási szabályok vonatkoznak majd a kisebb szervezetekre, amelyek számára könnyítik az adminisztrációt, és más, a komoly állami támogatást elnyerő nagyobb szervezetekre, amelyek viszont az átlátható működést előíró szabályokra számíthatnak.

A helyettes államtitkár szerint azon is változtatni kell, hogy míg egy cégbejegyzés akár 24 óra alatt is megtörténhet, a civil szervezeteknél ugyanez a folyamat most hónapokig, vagy akár évekig is eltarthat.
Az állami támogatásokkal kapcsolatban kitért arra: terveik szerint monitoring rendszert vezetnek be, amely összegzi, hogy mely szervezet milyen célokra, mekkora összegeket kapott pályázati úton. Szeretnék ugyanis elérni, hogy lehetőség szerint egy szervezet egy célra csak egy forrásból kaphasson támogatást, de akkor annyit, amennyire szüksége van.

Szavai szerint a Nemzeti Civil Alapprogramnál (NCA) “mutyiparádé” folyik. Mint mondta, az új kezelőszervnek köszönhetően már történtek változások, de tartalmi oldalról továbbra sem lehet megmondani, hogy mely szervezet miért kap, vagy nem kap támogatást.

Egységesíteni kell a döntéshozatali mechanizmust és átláthatóvá kell tenni az NCA-t – szögezte le.
Latorcai Csaba álláspontja szerint a civil alapprogramnál is csökkenteni kell az adminisztrációs terheket, és ezeket sávosan, az elnyert támogatás összegéhez viszonyítva lehetne meghatározni.

Szólt arról is, hogy az elképzelések szerint a működési támogatások esetében pályázati időintervallumokat vezetnének be a civil szervezetek számára, és miután néhány évig elnyertek ilyen támogatást, utána egy ideig nem pályázhatnának erre. Emlékeztetett arra, hogy a működési támogatásnak azt a célt kell szolgálnia, hogy az elnyert forrásnak köszönhetően a civil szervezetek hatékonyabban, jobban és magasabb szinten tudjanak működni.

Úgy fogalmazott: ha egy szervezet nem tud megállni a lábán, azt ne támogassa az állam.

A helyettes államtitkár megfontolandónak tartja, hogy a nagy civil szervezetek – amelyek rendelkeznek saját forrással, de likviditási problémáik vannak – kaphassanak nulla százalékos kölcsönt, mert nekik ez is segítség lehet.