Lázár János szerint a távhő díja nem emelkedhet

Márciusig elkészülhet az a javaslat, amely egyszerre csökkenti az áram árát és előzi meg a távhő drágulását – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a HírTV-nek.

hirdetés


A tudósítás szerint Lázár János azt mondta: a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy a távhő díja nem emelkedhet, ezért olyan rendszer kidolgozását tervezik, amely csökkenti a jelenlegi kötelező áramátvételi rendszer (kát) támogatását, ugyanakkor a távhővel fűtött lakások számára olcsó gázt biztosítana. A Fidesz frakcióvezetője szerint nincs nézeteltérés az energiaügyi államtitkár és közte.

“Megegyezéssel fog végződni a vita, de olyan megegyezéssel, amely minden áramfogyasztónak és minden adófizetőnek az érdekeit fogja szolgálja, nem pedig részérdekeket” – jelentette ki Lázár János az interjúban.

Mint arról az MTI korábban hírt adott, az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló javaslathoz egymástól eltérő kormánypárti módosító indítványok is érkeztek. A fideszes Lázár Jánosé volt a legnagyobb visszhangot kiváltó javaslat, amely mérsékelné a hővel kapcsolt, valamint a megújuló energiából termelt áram támogatását is; ezt az Országgyűlés gazdasági bizottságában múlt hét hétfőn a kormány nem, a bizottság többsége azonban támogatta. A javaslattal való egyet nem értésének korábban – a módosítókat szintén jegyző – Bencsik János energiaügyi államtitkár a Facebookon adott hangot, majd a vezető kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz-KDNP siófoki frakcióülése után, február 11-én azt jelentette be, hogy a kormány újra megkezdi a kát-rendszer felülvizsgálatát. A cél a kát-rendszer mielőbbi megszüntetése és az, hogy a távhő díjak ne emelkedhessenek tovább – mondta akkor Lázár János, hozzátéve, hogy a lobbi érdekeket szolgáló rendszert felül kell vizsgálni.

A múlt héten a kormány kérésére elhalasztották a parlamenti szavazást a törvénymódosításhoz benyújtott módosító indítványokról, amelyekről a terv szerint a jövő héten szavazott volna az Országgyűlés. A kormány a házbizottság csütörtöki ülésén jelezte, hogy további egyeztetéseket tart szükségesnek az ügyben.