Lecsapnak a rokkantkártya-csalókra

Megelégelte a polgármester, hogy egyre többen élnek vissza az ingyenes parkolásra alkalmas rokkantigazolvány használatával, ezért a rendőrség és a közterület-felügyelők segítségével hajtóvadászatot indít a város a tilosban járók kiszűrésére.

hirdetés

Mint azt Páva Zsolt polgármester egy pénteken délelőtt kiadott közleményében írja, „az utóbbi napokban számos pécsi polgár jelezte, hogy egyre többen parkolnak hamis, vagy jogtalanul használt rokkantkártyával a városban”.

Az esetek miatt felháborodott pécsiek reakciói, valamint a médiában megjelent, szintén a visszaélésekkel kapcsolatos hírek hatására a polgármester a rendőrséggel vette fel a kapcsolatot. Bár az önkormányzat – jogalkotói képesség híján – nem tudja megváltoztatni, illetve megszigorítani a rokkantkártyák igényléséhez szükséges törvényi procedúrát, megteheti és meg is teszi, hogy rendkívül komolyan ellenőrzi ezek felhasználását, illetve az ezekkel történő parkolást.

Páva Zsolt a tisztességes, becsületes pécsi polgárok, illetve a rokkantkártyára valóban rászorulók érdekében szigorú vizsgálatot rendelt el az ügyben. Az eredményesség érdekében pontos részleteket nem közölt, annyit azonban szükségesnek tartott jelezni, hogy a rendőrségen külön akciócsoport állt fel a napokban. Az lesz a team feladata, hogy a rokkantkártyával parkolókat ellenőrizzék.

A polgármester azt is jelezte, hogy a jogszabályi keretek között, de a hagyományostól eltérő eszközöket is igénybe vesznek a kártyát jogtalanul használók kiszűrésére, azonosítására. A több tucat készüléket magában foglaló térfigyelő-kamerahálózat is nagyobb szerepet kap majd ebben a munkában.

Páva Zsolt hozzátette: nemcsak a felhasználókra terjed majd ki a szigorított ellenőrzés, hanem azokra is, akik – például szakvéleményükkel – lehetővé tették a kártyák kiváltását, természetesen szintén a törvényi keretek között.

Beszédes adat, hogy az önkormányzat nyilvántartása szerint riasztóan sok, 11.670 darab rokkantkártyát váltottak ki csak idén, április végéig Pécsett. Aki ezeket a kártyákat jogtalanul használja – azaz nem ül a gépjárműben a jogosult személy, miközben a kártya a szélvédő mögött van – közokirat-hamisítást követ el. A bűncselekmény börtönbüntetéssel sújtható.

Korábban beszámoltunk róla, kedd reggel egy belvárosi parkolóban igazoltattak egy nőt a rendőrök. A nő személyautóval parkolt le és egy mozgáskorlátozott személy részére kiállított parkolási igazolvánnyal kívánta a parkolót igénybe venni. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a parkolási igazolvány más nevére van kiállítva, így a nőt előállították és közokirat-hamisítás miatt eljárást indítottak ellene.